Emprenedors

Qrem ho posa difícil a l’artrosi

Una ‘spin out’ crea un dispositiu que processa la sang del pacient per curar-lo

Tecnologia Regenerativa Qrem, SL és una spin out de la multinacional Sener que té l’ambiciós objectiu de fer la vida més fàcil als malalts d’artrosi . I per assolir-ho han dedicat quasi una dècada a desenvolupar Q-Cytokin, un dispositiu amb un sistema integrat de bioenginyeria que té unes dimensions similars a les d’un microones i la capacitat de reduir el dolor i aturar l’avenç de l’artrosi a través d’un tractament autòleg. És a dir, obtingut a partir de teixit del pacient (sang, en aquest cas) que es processa i es torna a implantar al mateix pacient, de manera que a més es minimitza la possibilitat de rebuig.

A partir de la sang del pacient, un sèrum ric en citocines -proteïnes que actuen com a reguladores de les respostes immunitàries i inflamatòries del cos- en ser infiltrat a l’articulació del pacient restableix l’equilibri biològic i deté l’avenç de la malaltia.

A diferència d’altres tecnologies que segueixen el mateix objectiu que Qrem, aquests emprenedors catalans han aconseguit reduir la durada del procediment de dos dies a trenta minuts, permetent d’aquesta manera que el metge pugui infiltrar el sèrum a la mateixa consulta amb una manipulació mínima.

Els responsables d’aquesta fita són Núria Noguera i Josep M. Escuer, els creadors de Qrem, que s’ha de llegir com Curem. Cap dels dos respon a l’estereotip de l’emprenedor. De fet s’hi van convertir de manera accidental quan Sener va decidir desvincular-se del negoci de tecnologies mèdiques que els dos lideraven des de diferents departaments. Aleshores van deixar de ser assalariats d’una multinacional amb les facilitats i inconvenients que això comporta, i van convertir-se en empresaris al juliol del 2016 .

Noguera i Escuer van acceptar el repte de fer enlairar una empresa, amb impacte social, des de zero. “No ens ho havíem plantejat, però quan ens vam adonar del que suposava continuar amb el projecte de Q-Cytokin per lliure ho vam veure com l’oportunitat de la nostra vida i ens hi vam llançar”, explica Núria Noguera.

El vertigen va ser-hi present en els primers mesos de posar en marxa Qrem, però ara no canvien l’estabilitat per l’apassionant món de l’emprenedoria.

El mes de febrer passat van aconseguir acabar els tràmits necessaris per poder comercialitzar un producte sanitari d’aquesta mena. Per una banda ja disposen de la llicència d’instal·lacions de producte sanitari de l’Agència Europea del Medicament i per altra, del Marcatge CE, que atorga un organisme notificat en què es certifica que el producte és segur.

Aquests feixucs tràmits als quals han dedicat un any i mig els ha permès començar a comercialitzar el dispositiu “Tot just acaben d’instal·lar la primera màquina en una consulta mèdica a Terrassa i ara comencen una nova etapa de comercialització”, explica Escuer.

Els creadors de Qrem tenen en ment ampliar les seves dianes d’acció a mesura que el seu primer aparell tingui més presència en el mercat. Enguany centraran la seva estratègia comercial a l’estat Espanyol i a partir de l’any vinent s’internacionalitzaran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.