Gran angular

Pimes i autònoms, els grans agents del canvi opinió

La transformació digital està impactant en la forma de treballar de pimes i autònoms

La proliferació de noves tecnologies inunda de manera permanent les nostres vides. La nostra manera de comportar-nos com a persones ha canviat. Els particulars ja estem digitalitzats, ara ho han de fer les empreses, especialment les pimes.

No podem obviar els enormes canvis socials i econòmics que s’estan produint actualment. Només cal mirar al voltant i analitzar si el nostre model de negoci està alineat, no amb les noves tendències, sinó amb la realitat que vivim, i pensar si (o quant de temps) podem durar amb el nostre model actual de negoci.

En aquest sentit, hem de ser conscients que la transformació digital està impactant en la forma de treballar de pimes i autònoms, que estan adaptant eines digitals que els permeten ser més eficients. En aquest procés de transformació tendim a pensar merament en tecnologia, però va més enllà d’aquesta; es tracta de com canvies el teu model de negoci i les relacions amb les parts implicades, relacionades o interessades en el teu negoci. En definitiva, es tracta de com canvies la cultura de la teva empresa.

Un cop tens clar el model de negoci pel qual has d’apostar, pots començar a esbrinar quines tecnologies et poden servir per adaptar-te al canvi. És quan uneixes ambdues coses que aconsegueixes realment la transformació digital.

Es diu que la transformació digital ha de començar “des de dalt”. És a dir, en tractar-se d’un tema de cultura de l’empresa i de model empresarial, ha de ser la direcció de l’empresa, el consell executiu o el propietari o propietària els que aportin l’ambient i els recursos necessaris perquè l’empresa o organització, la gent al cap i a la fi, tingui èxit en el canvi. Ja no es tracta que els informàtics facin una web, o que el departament de màrqueting posi en marxa accions 2.0. Ara és un tema estratègic de negoci.

Tots estem d’acord que això és una realitat i és un repte de present. Ara bé, també cal ser molt conscients dels riscos que aquesta realitat comporta i de com pot afectar l’economia i l’empresa i, per tant, la societat.

El món del futur ha de ser sostenible i la tecnologia és la gran aliada per tal d’aconseguir-ho, però no tot s’hi val. La tecnologia mal utilitzada té conseqüències negatives i és aquí on la reflexió ètica esdevé indispensable.

Aquestes són tres claus de futur però en falta una quarta. Qui farà que aquest futur es concreti en un progrés inclusiu? Aquí tenen un paper clau, com a grans agents de canvi, les pimes i autònoms.

Des de Pimec treballem perquè la transformació digital es converteixi en quelcom positiu per a la societat i per a les empreses. Creiem fermament en aquests valors i apostem perquè totes les pimes prenguin consciència d’aquesta nova realitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.