Economia

LLORENÇ JUANOLA

PRESIDENT DE LA COMISSIÓ ORGANITZADORA DE LA 38A FIRA EXPOBAGES-ASCENSIÓ DE MANRESA

“L’ExpoBages és cada vegada una fira més social en tots els aspectes”

Fa onze anys que és al capdavant de la comissió que organitza una fira multisectorial referent, que creix i que omplirà el 19 i el 20 de maig els carrers de Manresa d’estands, actes, actuacions i cultura

Trenta-vuit edicions de l’ExpoBages, què s’hi veurà com a novetat?
Aquesta és la sisena que estem al centre després de marxar del Palau Firal pels canvis en la comercialització i les tendències, i perquè els expositors trobaven que hi havia poca gent. L’expositor vol veure gent i aquí en tenen segur. Però si no fas coses noves a la gent tampoc l’engresca, i hem mirat de fer una aposta per augmentar espai, tot i que no tot el que voldríem per una qüestió dels tècnics municipals. Creixem un pèl en el sector de l’automoció, que és una demanda latent, venen totes les marques i venem més cotxes que a la de Barcelona. També ho ampliem al carrer Josep Maria Planes i Carrasco i Formiguera amb una trobada nova d’oficis antics i una empresa que fa jocs i atraccions per a la canalla, i a més hi ha brocanters, després que fa molt temps que no n’hi havia a Manresa. La intenció també és evitar que tots marxin a les atraccions grans de la fira que han posat als afores de Manresa.
Però hi ha més coses noves.
Des del punt de vista social, com a comissió organitzadora em fa molta il·lusió que de mica en mica hàgim anat aconseguint la implicació d’entitats. Abans els havies d’anar al darrere i ara són ells que ens demanen lloc per venir. En tenim més de 30 d’involucrades i 50 activitats, a banda dels 150 expositors. I fa temps que treballem per trobar-los un lloc, com es fa el dia de Sant Jordi, i que podia ser al pati del darrere del Casino, perquè facin el que vulguin i aconsegueixin diners, però facin sortir la gent de casa, que vagin al centre i el comerç tingui un parell de dies bons.
És més que una fira multisectorial de les més conegudes de Catalunya?
Penso que cada vegada és una fira més social en tots els aspectes. S’hi involucren entitats, empreses, clubs esportius, els castellers dels Tirallongues, diables, els Bombers, la federació de veïns... Costa molt a Manresa fer anar la gent al barri antic perquè està situat en un lateral de la ciutat. Cap allà s’hi farà la primera edició del Batec del Centre Històric, amb moltes activitats, concerts de jazz; al sector de l’Englantina hi haurà el sector del turisme amb un escenari on passaran coses constantment; a la plaça Major es farà una mostra de vins millorada i amb un escenari per a actuacions... Es tracta de mirar que la gent no estigui centrada només en un tros, ampliar i donar benefici als diferents indrets de la ciutat. També farem partides d’escacs amb 25 taulers al passeig de Manresa amb el mestre internacional local Joan Mellado, recuperant coses que fa anys que es feien, i al centre, i ara amb els carrers plens de gent. Es tracta de buscar sinergies per donar vida a la gent i a les entitats.
Què significa per a Manresa aquesta fira?
És de tota la vida la fira més important de la Catalunya Central. És diferencial, dona capitalitat a la ciutat i ve molta gent de fora. Potser aquell dia només passejaran, però si veuen el comerç, amb la implicació de la Unió de Botiguers i Comerciants (Ubic) rejovenida i amb idees noves des que la presideix la Tània Infante, veuran que comercialment som potents i potser la setmana que ve tornaran per comprar. El secret de tot és bellugar els euros, que la gent surti de casa i gasti, i així aixecarem el país segur.
Han calculat mai quanta gent ha vingut?
Quan vaig entrar de president deien que 50.000 persones al palau, però era una bestiesa. Vam decidir no dir xifres, perquè també fa de mal comptar perquè la gent va passejant amunt i avall... Perquè passi molta gent s’han de fer moltes coses i esperem que en vingui molta.
Quants anys fa que presideix la comissió?
Em pensava que eren deu, però ja són onze. Cada any dic que plegaré, però tampoc ho trio jo. M’hi va posar el president de la Cambra de Comerç, en Manel Rosell, i l’actual, Pere Casals, continua confiant en mi. No em trobo malament amb la gent de la Fira Manresa, que són excel·lents persones, però sí que és veritat que jo faria moltes més coses, però la casuística no ho permet. Des que vam començar l’ExpoBages hi ha hagut comissions molt competents, ens ho hem passat bé i sempre hem fet coses noves i tenim idees.
Com ara quines? Què creu que li falta a la fira?
Només li falten novetats i més cèntims per poder fer publicitat. I sort que la gent hi està involucrada i s’ofereixen gratuïtament perquè si no no podríem fer ni la meitat de coses. Al centre tenim el hàndicap que o ho fem més gran, som valents i ho fem diferent, o l’espai que tenim és el que hi ha.
Què diria a algú de fora per convèncer-lo que vingués a l’ExpoBages?
Li diria que hi trobarà de tot i que té un cap de setmana d’entreteniment perquè hi passaran moltes coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.