Empreses

Eticoll, el sastre d’etiquetes

El grup holandès disposa a Catalunya d’una sala blanca que garanteix un producte lliure de contaminants

Fem vestits a mida i assessorem el client perquè obtingui allò que necessita

Carles Fabrellas és l’ànima d’Eticoll. Amb ell va començar l’activitat de l’empresa holandesa al país, un 12 de juny d’ara farà setze anys, concretament a Torroella de Montgrí. Fabrellas va establir relació comercial –i amistat amb els anys– amb Wilco Lourier, propietari de la firma familiar holandesa de fabricació d’etiquetes adhesives, quan ell exercia de cap d’exportació d’una empresa d’embalatge flexible.

A Catalunya, Eticoll va pas a pas, sense pressa però sense pausa. Primer va ser la comercialització de productes fabricats a les naus d’Holanda, que Fabrellas gestionava des de l’oficina ubicada al seu domicili particular i el magatzem situat al garatge. Passat un temps, Eticoll va comprar unes parcel·les i en una hi va establir, el 2005, la primera planta de producció de la firma al país.

“Vam començar fent etiquetes neutres, que és com s’anomenen les que es deixen en blanc perquè el client imprimeix el que li cal”, explica Fabrellas. Després, ja van incorporar la maquinària que permetria imprimir a quatre colors: “Fèiem feines molt simples, i les més complicades les enviàvem a fer a Holanda.” Fa tres anys, van edificar una nova nau, on es van traslladar el desembre de l’any passat. En total, Eticoll disposa a Torroella de Montgrí de dues naus amb un total de 1.700 m² quadrats. “A la nova nau hem construït una sala blanca que ens permet imprimir etiquetes per al sector de l’alimentació i el farmacèutic amb la màxima garantia sanitària.” Fins ara, no hi ha constància que cap altra empresa del sector disposi d’una sala així.

Cap contaminant.

A aquesta sala s’ha d’entrar equipat de cap a peus per protegir tant els operaris com la producció de qualsevol mena de contaminació i garantir així els nivells de sanitat i d’higiene que requereix el producte a què s’hauran d’aplicar les etiquetes. Per això, Eticoll disposa de la certificació BRC (Brand Reputation Compliance) Global Standard for Food Safety, que indica que compleix les condicions ambientals que han de tenir les instal·lacions, els productes, els processos i el personal per adequar-se a les obligacions legals de seguretat alimentària i garantir el màxim nivell de protecció al consumidor.

El grup Eticoll va ser fundat el 1989 per Wilco Lourier a Capelle aan den IJssel, una població del sud d’Holanda que forma part de la gran àrea de Rotterdam, on està ubicada la seu central de l’empresa familiar. La planta de producció la conformen diverses naus amb un total de 12.000 m², disposa d’un equip humà d’una vuitantena de treballadors i serveix un miler de clients, majoritàriament europeus. La facturació anual del grup en l’àmbit global supera els 12 milions d’euros. A més, la firma també té una oficina comercial a Zelzate, Bèlgica.

Quilòmetres de paper.

La capacitat productiva total del grup se situa en més de 20 milions de metres quadrats d’etiquetes l’any, “que traduïts a quilòmetres, superarien els 80.000”, explica Fabrellas.

Des de la seu de Torroella de Montgrí, Eticoll s’ocupa del sud d’Europa i serveix clients de l’Estat, França, Portugal, Algèria, el Marroc i el Senegal. A més de tenir 20 rotatives de flexo, disposa de tres impressores d’offset digital que permeten la màxima qualitat d’impressió sense necessitat de clixés. Atén empreses de tots els sectors, des dels esmentats alimentari i farmacèutic fins a aquells que ofereixen productes de gran valor afegit, com ara vins, licors i productes gourmet que requereixen materials especials i acabats molt acurats.

Fabrellas compara la tasca que fan amb la d’un sastre, perquè més que fer etiquetes “cada feina és un vestit a mida, en funció de les necessitats del client”. “Som tècnics especialistes en etiquetatge i sempre donem assessorament al client sobre quin és el millor material que li cal en cada ocasió”, assegura.

El grup Eticoll utilitza les mateixes màquines tant a Holanda com a Catalunya, “de manera que qualsevol comanda es pot imprimir de manera idèntica a les dues plantes en cas de necessitat, fet que dona una seguretat extra al client en cas d’emergència”, explica Fabrellas. No hi ha entrebanc que els aturi.

ETICOLL

Facturació
1,1 M€
Treballadors
12
Any de fundació
2002
La nova nau d’Eticoll, estrenada fa escassament sis mesos, és tota sencera una sala blanca, l’única ubicada en una empresa productora d’etiquetes al nostre país.

Realitat augmentada

Eticoll també ha entrat en l’era de les noves tecnologies. Una de les novetats que va mostrar al saló Hispack, celebrat a Barcelona a mitjans d’abril passat, va ser l’etiqueta de realitat augmentada, que fabrica sota comanda i en col·laboració amb una empresa que du a terme la creació de l’aplicació mòbil i el vídeo. “Aquestes etiquetes tenen incorporat un xip amb la informació que el fabricant vulgui donar a conèixer, i que tant pot ser al voltant de la composició del producte, com de la seva procedència o dels al·lergògens que conté”, explica Carles Fabrellas, director d’Eticoll a Catalunya. Una aplicació prèviament descarregada al mòbil activa el vídeo quan se situa la pantalla del telèfon al davant de l’etiqueta del producte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.