Economia

Foment lamenta “la imatge d’alta fiscalitat” del territori

La patronal assenyala que aquest factor influeix en la competitivitat amb altres àrees de l’Estat com ara Madrid

Alerta de la “pèrdua de lideratge” de Catalunya en el creixement global espanyol

Foment del Treball creu que cal actuar per captar activitat a Catalunya mitjançant una política tributària pensada per fer atractiu el territori davant del capital. Per Salvador Guillermo, director d’economia de Foment, ara mateix la imatge que està donant el país és “d’alta fiscalitat”. Guillermo va aclarir que la política fiscal que aplica la Generalitat dins de les seves competències no resulta especialment onerosa per a les empreses i que en general es tracta de figures tributàries poc significatives des del punt de vista de la recaptació. El problema, va dir, “és que ens hem de comparar amb les comunitats de l’Estat amb les quals competim, no pas amb la mitjana espanyola”. Madrid, va exemplificar l’expert de Foment, projecta una imatge de tributs baixos, “sense impost del patrimoni, amb la pràctica inexistència de successions i donacions, i sense impostos nous”. “Aquí, en canvi, es grava la contaminació i l’activitat turística”, va insistir.

L’analista de Foment, que va fer aquestes reflexions durant la presentació de l’informe de conjuntura de la patronal corresponent al primer trimestre, també va alertar de la pèrdua de pes de Catalunya com a motor de la recuperació econòmica a l’Estat, ja que “se situa en la part baixa en el creixement i les expectatives segons les projeccions”.

Així, tot i que la indústria manté relativament el to i el mercat laboral sembla que avança, l’anàlisi de Foment revela que estan caient alguns indicadors. Entre els quals, dos dels més significatius són la frenada en el ritme de les exportacions, comparat amb el dinamisme de fa un any, i també l’alentiment en l’arribada de turistes estrangers, “mentre que en llocs com ara Madrid i el País Valencià aquest factor està creixent”.

Tant Guillermo com Valentí Pich, que també va intervenir en la presentació, van admetre que el context polític ha tingut “efectes limitats” en l’economia catalana, tot i que “caldrà monitorar les conseqüències a llarg termini de les decisions d’inversió que han quedat paralitzades”, hi afegia.

A banda de l’esmentat qüestionament de la fiscalitat, Foment va aprofitar per emetre un seguit d’alertes i recomanacions. En primer lloc, va avisar que el pressupost de l’Estat espanyol, clarament “expansiu”, és també, “per dir-ho elegantment, molt optimista quant a l’expectativa d’ingressos”, fet que podria dificultar el compliment de l’objectiu de dèficit del 2,2%. Així mateix, Foment considera que convé reformar l’administració de justícia perquè pugui actuar “àgilment”, ja que els tempos judicials “no es corresponen amb les necessitats que exigeix el tràfic mercantil”.

A banda de recordar que les empreses estan millorant el resultat “sense orientar bé la rendibilitat econòmica, que prové de la reducció dels tipus d’interès”, Guillermo va fer un últim suggeriment per empènyer la represa econòmica: desviar la base de la construcció de l’obra nova cap a la rehabilitació i el manteniment. “Cal un pla de xoc –va assenyalar l’economista– que fixi polítiques actives de rehabilitació per compensar els vents de cua que fugen”. I, en aquest sentit, va augurar la revisió de la política monetària, que probablement comportarà tipus a l’alça per compensar la inflació que implicarà l’encariment del petroli i els aranzels pel creixement del proteccionisme comercial. Entre les mesures recomanades per Foment, hi ha la recuperació de la deducció fiscal per rehabilitació i també la revisió de l’IVA de les obres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.