Economia

opinió

El triangle gironí

Fa mes de quaranta anys que es va iniciar a Girona el primer curs d’enginyeria tècnica industrial. Aquesta fita no hagués estat possible sense la implicació del teixit empresarial gironí, i especialment de la Cambra de Comerç, així com de l’Escola Politècnica de Catalunya i del doctor en enginyeria Josep Arnau i Figuerola, ànima del projecte i col·legiat d’honor del Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona. Ell va ser el director durant els primers anys de funcionament de l’Escola Universitària Politècnica de Girona. Arnau, amb motiu dels deu anys de l’existència de l’escola –l’any 1985–, va publicar un opuscle en què relatava amb rigor i ironia les innombrables vicissituds i anècdotes que van marcar els inicis i la consolidació del projecte. En el pròleg d’aquesta publicació, Narcís-Jordi Aragó, periodista que aleshores era president de l’Associació de Premsa de Girona, definia Arnau com un pioner: “La Politècnica de Girona és una creació pròpia i el fruit d’una passió i d’una aventura personals. Només la tenacitat, només la diplomàcia, només la mà dreta i la mà esquerra juntes de Josep Arnau han fet possible que, en deu anys, Girona hagi passat d’un paper moll del Boletín Oficial del Estado a la sòlida realitat de l’edifici que avui s’alça a Montilivi, amb tot el que conté i representa d’acumulació de present i de capacitat de futur.” Aquestes paraules, escrites l’any 1985, parlaven d’un recent inaugurat edifici, anomenat PIa Montilivi. Els anys posteriors, es van edificar el PII, el PIII i el PIV. El campus de Montilivi acull altres facultats de la Universitat de Girona. Enrere queda el primer curs de la primera promoció d’enginyers tècnics industrials en unes instal·lacions de la Cambra de Comerç i, després, a la Casa Cultura, en què vaig cursar els estudis –tercera promoció– i on vaig tenir l’honor de tenir professors com ara Josep Arnau.

La relació de la Universitat amb les empreses és ben viva gràcies al Patronat de l’Escola Politècnica Superior. Els col·legis professionals també en formem part, tancant així un triangle amb la universitat i l’empresa. Tenim des de fa anys una relació madura i sòlida que fa que els enginyers acabats de graduar per la universitat trobin suport i assessorament en el seu col·legi professional, el d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona (Enginyers GI), i sopluig laboral en les empreses.

L’any passat, els diversos col·legis d’enginyeria catalans vam elaborar un estudi, i una de les conclusions va ser la detecció d’una alta demanda d’enginyers per part de les empreses. S’hi concretava que, els propers anys, faran falta uns 29.000 enginyers. La demanda d’enginyers és constant, però és molt difícil que els nostres joves es decantin pels estudis tècnics. Els troben difícils. Però, en un món global, la bona formació i l’esforç són eines imprescindibles per assolir l’èxit professional. El futur és mirar endavant; les atribucions són passat. I ens cal tenir ben present que l’era digital és la del coneixement, la innovació, el disseny i la robòtica, però també la d’una excel·lència que només s’assolirà amb bons enginyers i enginyeres.

Els premis Manel Xifra Boada, que ja han arribat a la tretzena edició, representen la relació entre la universitat, l’empresa i l’enginyeria tècnica industrial, encarnades per la UdG, Comexi i el nostre col·legi professional. En aquesta convocatòria, vam guardonar tant la vida professional d’un enginyer amb una llarga trajectòria com el talent dels joves enginyers que ara inicien la seva carrera professional i que són el seu relleu. També la transmissió de coneixement per part d’una personalitat destacada de la nostra societat, així com el reconeixement dels grups de recerca. Estem convençuts que aquests premis serveixen per reforçar aquest triangle, que és beneficiós per a la nostra societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.