Economia

Els taxistes de Girona exposen les seves queixes

Denuncien que a la ciutat les llicències de vehicles de lloguer amb conductor superen cinc cops les permeses

Els taxistes de Girona denuncien que a la ciutat les llicències de vehicle de transport concertat (VTC) superen cinc cops les permeses. El gremi n’ha comptabilitzat “almenys” una quinzena quan, per llei, només podria haver-n’hi tres. El president de Gitaxi, Fernando Samitier, recorda que la normativa diu que només es pot donar un permís VTC per cada 30 taxis. “S’han passat molt”, lamenta Samitier que reclama a l’administració que “compleixi la llei”. El president del gremi també reclama“més controls” per a aquells taxis que recullen clients a Girona i són d’una altra localitat. Aquesta és una pràctica prohibida i castigada amb 1.500 euros de multa. Samitier recorda que “els qui fan trampes” perjudiquen als mateixos companys de professió. Amb tot, des de Gitaxi estan “molt satisfets” per l’augment de serveis de trucada. En concret, s’han incrementat prop d’un 20% respecte al 2017.

Els taxistes gironins treballen cada vegada més. Des que el 2016 van instal·lar la seva seu de recepció de trucades a la plaça de la Independència de Girona, el gremi ha vist com han augmentat els serveis. Un increment que des del sector tenen coll avall que tard o d’hora acabarà captant l’atenció de plataformes com ara Uber o Cabify. “Aquí, encara no han arribat, però els esperem, perquè la demanda creix”, explica el president de Gitaxi, Fernando Samitier. Per això, el gremi s’ha avançat i ja disposa d’una aplicació mòbil per tal de poder fer més accessible el taxi al client. “Veiem que cada cop més gent la fa servir; això ens dona tranquil·litat”, explica Samitier. El problema, segons el president, és que s’han donat més permisos VTC dels que la llei permet. En concret, entre Girona, Salt i Sarrià hi ha 82 llicències de taxi, de què una desena no operen. Això fa que el màxim nombre d’VTC que es podrien haver expedit són 3, ja que la proporció que fixa la normativa és d’una per cada 30 taxis. “Sabem que n’hi ha més de 15”, lamenta Samitier.

Un altre conflicte és la “falta de control” que hi ha de taxistes que operen il·legalment fora de la seva àrea de competència; aquells que van a buscar clients a Girona, Salt o Sarrià però tenen la llicència d’una altra població.

Una de les principals demandes del sector està centrada en les ajudes. En aquest sentit, recorden que hi ha comunitats autònomes que donen suport al món del taxi. Aquí, en canvi, “l’administració no dona res”, lamenta el president.

LA XIFRA

82
llicències
de taxi hi ha entre Girona, Salt i Sarrià, de què deu no operen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.