Política

Joan Manuel Claveria

Alcalde d'Espinelves

“El nostre objectiu és recuperar l’escola”

“Passar a dependre de la Diputació de Barcelona ens aniria molt bé econòmicament, però el sentiment del poble és molt gironí

Barceloní, exempleat de banca, amb 30 anys al poble. Casat i amb dos fills, un noi i una noia que recentment l’ha fet avi. Membre d’ERC des del 1999, es va iniciar en política en el PSAN-P.

Ens proposem parlar de tot menys de la Fira de l’Avet, tema recurrent que acostuma a ocupar tot l’espai sempre que es parla d’Espinelves.

És un bon moment per al poble?
Estem creixent. Per a un poble de dos-cents habitants, que hi arribin 10 persones noves és un percentatge important. I el més important és que estan venint matrimonis joves amb canalla, en general gent de la comarca que cerquen la tranquil·litat i les bones comunicacions que tenim. De sempre estàvem per sobre de la mitjana d’envelliment de Catalunya i des de fa un temps ens trobem per sota.
Hi ha habitatges lliures?
En aquest moment no tenim cap habitatge de lloguer. Hi ha algunes cases que s’estan venent i al nucli urbà hi ha tres cases per rehabilitar però els propietaris no es decideixen. Estem negociant per un grup de sis habitatges que amb la crisi van quedar a mitges i si aconseguim una cessió els destinarem a habitatge social, igual que la casa de l’antic mestre que estem rehabilitant. L’objectiu és atreure famílies amb fills que ens permetin recuperar l’escola.
Escola vol dir futur?
Evidentment. Fa 28 anys que no en tenim. Al setembre n’obrirem una, però no és una escola homologada, és una escola del bosc. Ja n’hi ha una a Rubió, inspirada en un model anglès en què els nens ho aprenen tot a l’aire lliure. De moment hi ha sis nens apuntats i dos de pendents. Només cobreix la part d’ensenyament no obligatori.
Atreure famílies joves vol dir bones comunicacions a part de carreteres.
Pel que fa a internet ens hem espavilat amb una empresa de Prats que a través d’un sistema de radiofreqüència ens dona molt bona cobertura al 90% del municipi, molt millor que el que ens donava Telefónica i amb un cost més baix. La telefonia mòbil funciona bé, però estem molt dolguts amb Endesa per unes tasques de manteniment que ens van deixar dos dies sense llum. A la tardor intentarem fer el canvi a Som Energia i proposarem a la gent del poble que faci el canvi. Per a una multinacional nosaltres no som res. Intentarem solucionar els problemes burocràtics que això implica.
Parlant de problemes burocràtics, tenen una adscripció administrativa força surrealista.
Som comarca d’Osona, demarcació de Girona, bisbat de Vic, registre de la propietat i partit judicial de Santa Coloma i tenim el prefix telefònic 93. Això porta algunes complicacions, com en el cas del POUM que estem acabant i que ens ha permès viatjar per tot Catalunya: per algunes coses a Girona, per altres a Manresa, a Barcelona o a Vic. Econòmicament, passar a la Diputació de Barcelona ens aniria molt bé. És molt més potent que la de Girona. D’altra banda, haig de dir que el sentiment de la gent és gironí. Difícilment guanyaria la proposta de passar a Barcelona.
Crec que deuen ser un dels pobles de Catalunya amb el percentatge més alt de llaços grocs per metre quadrat.
Més del 90% vota opcions independentistes. Tenim una querella pendent pel fet de pagar els impostos a la hisenda catalana i vam ser el segon municipi a tenir una querella de Llanos de Luna per haver-nos declarat municipi independent. Aquesta la vam guanyar. El rei és persona non grata...
Quatre anys més?
Crec que sí, tot i que sempre he pensat que vuit anys són suficients. Serà el tercer mandat, però la situació que vivim és molt complexa. Tinc 59 anys i crec que quatre anys més seran més que suficients. Fer d’alcalde en un poble petit implica fer de tot. Vull animar la gent a venir, ja que a part de la fira hi ha 355 dies a l’any de molta tranquil·litat i bon viure.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.