Opinió

El ‘blockchain’, més enllà de les monedes virtuals

El ‘blockchain’ pot esdevenir una eina útil per al control intel·ligent en la cadena de producció de la logística, la indústria o la identitat digital

El terme blockchain es pot definir com un conjunt de tecnologies que respecten certs criteris de protocol i criptogràfics que permeten fer transaccions. Fins ara, l’ús més comú ha recaigut en les monedes virtuals en general, i en el bitcoin en particular. Les monedes virtuals, com passa amb qualsevol solució basada en el blockchain, són un sistema d’intercanvi d’actius digitals en què no existeix cap tipus d’ens centralitzat que dictamini el funcionament del sistema, sinó que es desenvolupa de manera descentralitzada mitjançant un conjunt de nodes que validen les transaccions.

Però la naturalesa descentralitzada del blockchain, junt amb les seves capacitats tecnològiques, fa que ofereixi un ventall inacabable d’utilitats. Cal tenir en compte que dins el món del blockchain trobem dos grans grups: un primer en xarxes públiques, on hi ha llibertat d’entrada i sortida per utilitzar la xarxa, i un segon món on es necessita l’aprovació de la majoria perquè ingressi un nou membre. Aquí és on organitzacions com ara el Clúster Digital treballa per promoure la innovació en acords de col·laboració amb altres sectors per traslladar els avantatges del blockchain al teixit empresarial del país.

Entre els amplis sectors on el blockchain pot esdevenir una eina útil per al control intel·ligent en la cadena de producció, hi trobem la logística, la indústria manufacturera, les assegurances i la identitat digital. Si ens enfoquem en els casos d’ús del blockchain que resten a l’ombra de les monedes virtuals, veiem com estan causant un gran canvi en la forma de disseny dels processos de les empreses i en la interacció amb altres organitzacions.

En els processos de logística acostumem a trobar processos amb molts participants, en què generalment hi ha problemes amb el control i la supervisió de la documentació, fet que suposa retards i costos elevats per a l’empresa. El blockchain esdevé una eina capaç de capgirar aquesta situació, ja que és capaç de comportar-se com una base de dades comuna, des d’on es pot incorporar i consultar tota la informació necessària per aconseguir un funcionament correcte i fluït.

Trobem un altre exemple a la indústria manufacturera, on s’utilitza un sistema d’arxius encriptats i contractes intel·ligents per compartir arxius 3D de manera segura entre tota la cadena de proveïdors. Tot això, mentre l’amo de la propietat intel·lectual manté sempre coneixement i control dels arxius compartits.

Recentment, des de Darco, empresa dedicada a la consultoria de l’ús de la tecnologia, en col·laboració amb la Universitat de Girona i l’empresa Planisys, hem abordat diversos casos d’ús. Un d’aquests és el de Datalong16, empresa que utilitza dispositius connectats per internet de les coses per a la indústria logística i que té intencions de crear un registre immutable en el blockchain de totes les dades que col·lecten els seus dispositius, com pot ser la temperatura i la humitat dels aliments.

Com podem veure, el blockchain té nombroses utilitats més enllà de les monedes virtuals. Això no vol dir que sigui útil per a qualsevol procés de la cadena de producció, però sí en aquells contextos en què moltes empreses conflueixen i poden tenir punts de conflicte, generant transparència, seguretat i reducció en el cost dels processos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.