Gran angular

Arriben materials més sostenibles i intel·ligents

La primera edició del congrés Rebuild mostra innovacions que s’endinsen en la construcció i l’habitatge

En una fira dedicada a la construcció no esperes trobar-te una instal·lació artística. Tanmateix, en ocasió de la primera edició del congrés Rebuild, celebrat entre el 26 i el 28 del setembre passat a Barcelona, el Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat (membre de Tecnio) va presentar Tycho; Test One, una obra de Paul Friedlander, produïda als seus laboratoris, per encàrrec de la firma de mobiliari urbà Escofet. El projecte artístic, un monòlit de ciment lumínic amb formigó translúcid, va servir d’excusa per crear un nou material que tindrà múltiples aplicacions en el món de la construcció i de l’habitatge.

“Es tracta d’un innovador formigó blanc translúcid que pot ser usat en panells de façana, interiorisme o mobiliari urbà”, va explicar la directora de desenvolupament de producte d’Eurecat, Irene Ràfols. El nou material “incorpora un sistema amb fibra òptica, incrustada dins del formigó, un joc de llums al qual pots donar la cadència i els colors que vulguis”, concreta Encarna Baras, business development manager d’energia, recursos i construcció d’Eurecat. En aquest projecte hi han treballat nou investigadors del centre tecnològic català.

Baras ens presenta també la fusta reforçada amb fibra de carboni, que dona a aquest element natural una resistència molt similar a la del formigó, i el projecte europeu Bresaer, en què ha treballat la unitat de desenvolupament de producte d’Eurecat, i que se centra en la rehabilitació sostenible d’edificis.

El Bresaer té com a finalitat crear un nou sistema de recobriment de façanes i de teulades per fer aquests elements més assequibles i respectuosos amb el medi ambient. La solució que ofereix el nou sistema inclou una combinació d’estructures prefabricades que permeten reduir significativament la despesa energètica dels edificis i les emissions de gasos d’efecte hivernacle, amb un cost d’obra també assequible.

D’altra banda, el projecte Bresaer, enquadrat dins del programa H2020 de la Comissió Europea, permetrà també incrementar el benestar i el confort interior de l’edifici, ja que regula l’aïllament acústic i tèrmic, el nivell de llum i la qualitat de l’aire. En aquest projecte, Eurecat ha dissenyat un nou model de persiana automàtica connectada amb l’edifici, que contribueix a l’aïllament i que s’integra amb els altres sistemes. Bresaer permet monitoritzar els paràmetres d’eficiència de l’edifici a través d’un sistema de gestió de l’energia, que indica l’estalvi que aporta.

El futur, present.

Les innovacions dels centres tecnològics i de les grans firmes presents a Rebuild ens indiquen que la llar monitoritzada la tenim a tocar. Finestres connectades, banys que evolucionen fins al wellness, domòtica intuïtiva, fusta que incorpora nanotecnologia, il·luminació intel·ligent i climatització eficient són algunes de les solucions que van aportar a Rebuild els gairebé 200 expositors.

Entre les innovacions presentades per les grans firmes, va destacar el termòstat Baxi Connect, d’aquesta firma experta en climatització, l’únic del mercat que controla la temperatura de la llar a través de Wi-Fi. També els mecanismes intel·ligents Simon 100, que la firma catalana va treure al mercat amb motiu del seu centenari, ara fa dos anys, que permeten activar el diàleg amb tots els espais de la llar i controlar les funcions d’una casa connectada. D’altra banda, Roca va aportar eficiència energètica i estalvi d’aigua amb les seves col·leccions Carmen i Beyond.

Efímer

Barcelona no agrada prou a Rebuild

“Un esdeveniment des de la indústria i per a la indústria”, va dir Albert Planas, director general de Rebuild i exdirector comercial de Fira de Barcelona, el juny passat. El congrés es va presentar, com una plataforma decisiva per al sector de l’edificació en matèria d’innovació, tecnologia, industrialització i sostenibilitat, unes línies d’acció que recorden les de Construmat i que obren interrogants sobre l’excessiva dispersió del sector. En la cloenda, es va anunciar que Madrid acollirà l’edició del 2019, una decisió que afegeix més dispersió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.