Empreses

Dades per a una gestió dels residus eficient

La barcelonina reCircula Solutions proposa una tecnologia per dotar de més eficiència la recollida i la gestió de residus urbans

La companyia ha rebut finançament d’un dels programes de la UE

Europa cobeja trobar el seu cercle virtuós per als residus, i hi ha empreses com la barcelonina reCircula Solutions que pensen i dissenyen tecnologies d’enfocament 2.0, com la seva Recysmart Interface, que han d’ajudar a resoldre un problema de 84 milions de tones anuals de residus, el 34% dels quals s’incineren o van a l’abocador, fet que suposa unes emissions de 10,64 milions de CO2 a l’atmosfera, amb uns costos econòmics per a la UE de 5.199 milions d’euros.

Com explica Jordi Berguinzo, que prové del sector de fabricació de plàstics, va ser a Turquia on va prendre consciència que assolir uns bons índexs de recollida i reciclatge de residus és un gran repte de futur. Tot reflexionant sobre la qüestió, ell i els seus socis, “van veure que models de dipòsit i retorn d’envasos com el que s’aplica a Alemanya té diversos inconvenients, com ara que s’hi involucra de manera indeguda els minoristes per gestionar els envasos, amb l’adquisició de maquinària per al retorn i l’obligació de mantenir estocs”. A més, diu, “la seva alternativa, el sistema públic de gestió dels envasos, en perdre volum, s’encareix”.

Així doncs, diu: “Vam definir un nou concepte de taxa de generació per família, amb la introducció de noves tecnologies, que han de permetre optimitzar rutes i volums crítics.” Amb la tecnologia Recysmart Interface, hom proposa una interacció entre usuaris i contenidors intel·ligents equipats amb sensors que aconsegueix incrementar els índexs de reciclatge un 300% i augmentar els interessos per material reciclat venut.

Jordi Berguinzo vol destacar que aquesta tecnologia vol situar el ciutadà al centre de tot. Justament, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), vol implementar una taxa de generació en què a cada individu o unitat familiar se li aplica una taxa determinada, amb la possibilitat d’aconseguir descomptes si es millora el coeficient de reciclatge. “Amb la nostra tecnologia es pot identificar l’usuari, obtenir mesures en temps real des del contenidor de la seva capacitat de reciclatge i enviar les dades a la plataforma. Es tracta de premiar qui recicla bé, donar-li incentius.” A més, en mesurar de manera constant el nivell d’emplenat dels contenidors, és possible optimitzar les rutes, tot estalviant en combustible i emissions a l’atmosfera. El hardware EG-SAAS té una estructura que li permet encaixar en qualsevol contenidor del Sistema Integral de Gestió (SIG) Sistemes com el que proposa reCircula Solutions vol participar de “la revolució que hi ha d’haver en la gestió de residus, conduïda per l’ambició de la UE d’assolir un sostre de reciclatge del 50% l’any 2020, i arribar al 70% el 2030.” L’empresa barcelonina implementarà aviat la seva tecnologia al municipi de Sant Cugat, on de cinc a deu contenidors de dues zones de la ciutat estaran dotades amb la tecnologia. Com diu el director de l’empresa, “als gestors, aquesta solució els interessa, però cal fer primer la prova pilot, que hi hagi una validació per part dels que poden fer de prescriptors, els ajuntaments.”

Com explica Berguinzo, el model de negoci que vol desenvolupar l’empresa es basa: “En la venda dels nostres dispositius a les empreses concessionàries de la gestió de residus i la gestió de les dades, amb un programa privat de gestió, un SAS, que permet recollir qualsevol incidència.”

L’empresa ha aconseguit entrar en el programa de la UE, SME Instrument, que dona suport a empreses innovadores, i que en una primera fase ha ofert a reCircula Solutions 50.000 euros de finançament. Així mateix, ha guanyat el segon premi de la tercera edició del Cleantech Camp, programa de suport a emprenedors en el camp de les energies netes. La previsió de l’empresa és operar en els seus primers tres anys a l’Estat espanyol, per fer el salt a la Unió Europea en el quart. “El nostre objectiu és implementar la nostra tecnologia en municipis de 50.000 a 200.000 habitants”, aclareix Berguinzo.

Tot un seguit de nous beneficis

Amb aquest sistema de recollida i gestió de dades a través d’una plataforma intel·ligent, els estalvis poden ser notables. Com diu Jordi Berguinzo: “Si implementem la tecnologia en un municipi d’entre 50.000 i 200.000 habitants, podem fer créixer un 15% l’índex de reciclatge, equivalent a 130.000 euros anuals en estalvi de portar residus a l’abocador i posar en valor materials que s’han recuperat.” En mesurar els volums crítics, i així fer la recollida quan els contenidors estiguin gairebé plens, al 80%, es pot optimitzar la logística i assolir estalvis en el cost de conductors de camió de 43.000 euros anuals. Amb aquest nou sistema, hi ha un augment dels ingressos en un 22% pel material reciclat venut, en materials com el PET o l’alumini. L’estalvi per l’enviament de 1.000 kg de PET, brics i llaunes del contenidor fins al reciclador és del 30%. Així mateix, l’eficiència de les plantes de separació d’envasos creix un 50%. A més, els contenidors intel·ligents connectats a la plataforma permeten obtenir respostes sobre la qualitat del servei i models de consum dels ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.