Economia

Pimec creu que el sistema democràtic “és millorable”

González insta Torra i Calvo a “bastir ponts de diàleg per solucionar greuges”

Reclama que es retiri el decret per traslladar empreses

Pere Relats i ‘Els matins’ de TV3, entre els premis Pimes 2018

El president de Pimec, Josep González, va fer una crida ahir a construir “ponts de diàleg” entre Catalunya i l’Estat “per solucionar greuges socials, econòmics i culturals”, i va instar, diplomàticament, això sí, a revisar la qualitat de la democràcia espanyola. L’escenari era el sopar de la 31a edició dels premis Pimes, que ahir al vespre acollia representants tant del govern català com de l’espanyol, així com una nodrida presència de personalitats de l’economia i màxims responsables d’agents socials. González aprofitava la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, i la de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, per subratllar que “el sistema democràtic és millorable”, bo i recordant la importància de “la separació i la independència dels tres poders, executiu, legislatiu i judicial”, com a “columna vertebral d’una democràcia avançada”.

En aquest sentit, per Pimec hi ha “qüestions prèvies i molt importants per resoldre”, que, va precisar encara més, “ara són en fase judicial” i que probablement requeriran una “intel·ligent i ràpida solució política”. “I suposo que s’entén el que vull dir”, va reblar González.

A més de recordar els reptes que esperen al col·lectiu de pimes i els “núvols econòmics” que representen, per exemple, les traves comercials que està implementant el govern dels Estats Units o el Brexit, González es va mostrar optimista respecte a la marxa de l’economia i de les empreses catalanes per al futur immediat, malgrat “certes informacions negatives”, al·ludint de manera velada però clara al cúmul d’alertes, algunes gairebé apocalíptiques, al voltant de l’economia catalana arran del procés sobiranista.

“Se’ns n’han anat un bon grapat de domicilis socials d’empreses i ens dol i ens sorprèn en alguns casos”, va indicar González, que va reclamar la derogació del decret exprés que va facilitar aquests trasllats ara fa un any.

En aquesta línia es va expressar en la seva intervenció el president Torra, que va cloure l’acte celebrat al MNAC i que va recordar la sortida d’empreses de Catalunya i “l’ús que l’Estat va fer de l’economia” com a “instrument de coacció” per fer fracassar la idea “pacífica i democràtica” de la independència.

En declaracions a la premsa prèvies al lliurament de premis, entre els quals n’hi va haver per a l’empresari Pere Relats i per al programa Els matins de TV3, la vicepresidenta Calvo va expressar confiança en la “bona predisposició” que observa en ERC de cara al pressupost general de l’Estat, després d’una reunió que va mantenir amb el vicepresident català, Pere Aragonès. Calvo també va assegurar que el Ministeri de Foment es podria plantejar la participació de la Generalitat en la gestió de l’aeroport del Prat.

LES FRASES

Les qüestions que estan en fase judicial reclamen una ràpida solució que sigui intel·ligent i política
Josep González
president de la patronal de la petita i la mitjana empresa
L’Estat va fer ús de l’economia com a coacció contra la idea pacífica i democràtica de la independència
Quim Torra
president de la generalitat de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.