Borsa

La tecnologia marca el pas (cap amunt)

Enmig de la quarta revolució industrial, el creixement exponencial dels beneficis de les grans empreses del sector porta el Nasdaq a màxims i anima a ser optimista mentre no es desacceleri l’economia mundial

El ‘rally’ alcista del sector en la borsa està justificat pel creixement exponencial en els seus beneficis durant els darrers anys i les previsions que aquests beneficis continuïn a l’alça
Els experts recomanen invertir amb cautela i a través de fons

Ningú no dubta de com n’és, d’important, avui dia la tecnologia. La quarta revolució industrial ha convertit el tecnològic en un sector cabdal per al desenvolupament econòmic i les seves empreses, en actors amb cada cop més pes dins del teixit empresarial. Això té una translació en els mercats.

Pel que fa a la renda variable, les companyies tecnològiques han guanyant visibilitat entre els inversors, els gestors i els analistes, així com pes en dels índexs borsaris, en els fons i en els plans de pensions. Especialment als EUA, on empreses com ara Apple, Facebook, Google i Amazon s’han convertit en gegants amb beneficis que fa anys que creixen de manera exponencial.

Aquests creixements els han convertit en objectes de desig per a molts inversors. I la seva cotització també ha seguit un camí ascendent. De fet, aquest sector ha estat un dels que més ha contribuït al cicle alcista de la renda variable dels EUA. El Nasdaq 100, índex de referència per al sector, acumula anys de creixements de doble dígit, des del 2009, quan es va revalorar un 53% fins a l’any passat, quan ho va fer un 32,4% passant pels 19%, 11%, 7,8%, 35%, 17,9%, 8,4% i 5,8%, de 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 i 2016. Lluny d’haver-se aturat aquí, les pujades han continuat al llarg d’aquest any i l’índex ja acumula un ascens del 14%.

Les raons.

Enrique Marazuela, director d’inversions de BBVA Banca Privada i president de CFA Society Spain, relaciona aquest bon comportament del sector tecnològic a la borsa amb un entorn positiu per a la renda variable, especialment la nord-americana, que s’explica per un cicle econòmic per al qual encara no s’albira un esgotament i pel creixement dels beneficis empresarials.

Més enllà d’això, Marazuela també hi veu raons endògenes. En aquest sentit, parla del canvi disruptiu que s’està produint en molts negocis, que situa la tecnologia en el centre del desenvolupament econòmic. En segon lloc, fa evident que l’estructura del sector està marcada pel fet que el guanyador escombra els rivals i es queda amb tot el mercat (the winner takes it all, en anglès).

Tot això converteix els valors tecnològics en sumament atractius per als inversors i explica l’evolució positiva que han tingut en els darrers anys.

Des de Caixa d’Enginyers, qualifiquen de justificat aquest rally, que ha deixat el Nasdaq en màxims. Toni Cárdenas, gestor de renda variable a l’entitat, recorda que els benefici per acció d’aquestes companyies creixen any rere any. Amb vistes a l’any vinent, s’espera que, de mitjana per als valors que composen el Nasdaq 100, aquest se situï en el 30%.

Cárdenas també destaca que tenen marges bruts grans (un 45% de mitjana) i rendibilitats de capitals elevats (el ROE, l’indicador més utilitzat per mesurar-la és proper al 30%, mentre que, per exemple, el de la banca espanyola se situa entre el 5% i el 7%). Per acabar, assenyala que els programes de recompra d’accions que han portat a terme en els darrers anys han atret els inversors.

Previsions.

Aquests factors, que donen consistència i justifiquen els nivells als quals cotitzen les tecnològiques, sembla que es mantindran encara un temps, segons els experts. Per això, són optimistes respecte a l’evolució del sector a la borsa. Respecte als episodis de volatilitat que va viure el Nasdaq en el primer semestre de l’any, Cárdenas ho atribueix al nerviosisme que es va generar al voltant de Facebook, sobretot, i de Google, amb la polèmica sobre la venda de dades pròpies dels usuaris de la plataforma fundada per Mark Zuckerberg. El temor que el regulador pogués acabar posant límits a aquesta pràctica, que està en el centre del negoci i i que dona molts ingressos a aquests gegants tecnològics, va espantar els inversors. Com que es tracta de valors amb un pes molt elevat a l’índex, es va acusar. Amb tot, aquests episodis semblen superats.

Davant aquestes previsions, Marazuela recomana invertir-hi, però “amb certa cautela”. En aquest sentit, aposta per no fer-ho de manera directa comprant accions d’alguna companyia, sinó indirectament mitjançant fons d’inversió i plans de pensions. A més, adverteix que no convé apostar-ho tot a les tecnològiques perquè existeixen encara moltes companyies tradicionals que presenten oportunitats clares. Tant Cárdenas com Marazuela tenen la vista més posada en les tecnològiques nord-americanes. No obstant això, també reconeixen l’atractiu d’altres compa-nyies més properes, com ara Amadeus, que s’ha consolidat com a sisè valor per capitalització de la borsa espanyola i, fins i tot, s’ha fet un lloc en l’Euro Stoxx 50, en substitució de Deutsche Bank.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.