Economia

Catalunya busca empleats per a la campanya de Nadal

Els departaments de compres, logística i magatzem són els que més demandes de feina registren

Les plataformes de treball temporal xifren en més de 2.500 les vacants per cobrir a Barcelona

Ja són cinc els anys consecutius de creixement de l’ocupació per Nadal al nostre país per donar resposta a les demandes de les empreses que durant aquests dies fan una part molt important de la seva facturació anual. Des del 2013, les companyies han anat incrementant any rere any el nombre d’ofertes de feina, que es concentren sobretot en els sectors de la logística, el transport i el comerç. Es tracta de feines temporals que no s’allarguen més d’un mes i mig: comencen pels volts de la festivitat importada dels Estats Units Black Friday (a finals del mes de novembre) i finalitzen passades les festes de Nadal i Reis, amb les devolucions de productes a principis de gener i, en alguns casos, amb l’inici de les rebaixes.

Responsables de l’empresa d’enviaments ràpids Seur han explicat que les necessitats de l’empresa són augmentar en un 30,7% la plantilla a Catalunya durant les festes de Nadal, amb una campanya que, com la resta, va començar a finals del mes de novembre amb el Black Friday i que s’allargarà amb les devolucions dels primers dies de gener. Les previsions de l’empresa de transport i logística són contractar al conjunt de l’Estat 2.500 professionals per reforçar la temporada, amb Madrid i Catalunya com a zones destacades.

En aquest sentit, la companyia reconeix que va executar 2,5 milions d’enviaments durant la setmana del Black Friday al conjunt de l’Estat espanyol, i les comandes es van fer sobretot a Barcelona, Madrid i València.

De fet, Catalunya i Madrid concentren la majoria de nous llocs de treball en el sector per Nadal. Un informe d’InfoJobs, companyia que posa en contacte empreses amb candidats, xifrava en 10.000 les vacants de feina per treballar durant la campanya nadalenca. Es manté, així, un creixement continuat que ja es va iniciar l’any 2013. D’aquestes vacants, 7.300 es repartirien entre Catalunya i Madrid. I d’aquestes 7.000, més de 2.500 es concentren només a la demarcació de Barcelona.

Per Judith Monmany, cap de comunicació d’InfoJobs, “durant el 2018 s’ha doblat el nombre de vacants respecte a les que es van recollir durant el mateix període del 2014, i s’ha arribat així gairebé a les 3.000 vacants per a la campanya de Nadal”.

Els departaments i sectors que registren més demandes de feina són els d’atenció al client, logística i magatzem, comercial i vendes, i venda al detall. A Barcelona prevalen els llocs de treball dels sectors de compres, logística i magatzem, que acumulen el 45% del total de llocs de treball que s’ofereixen a través de les diverses plataformes de què disposa InfoJobs (1.087 ofertes de feina).

“Venda al detall i atenció al client continuen sent importants generadors de llocs de treball, però la logística ha experimentat un creixement més gran a Catalunya, on suma més d’un miler de vacants en aquest període”, assegura Monmany.

Una de les empreses que més necessitats logística tenen per aquestes dates, Amazon, assumeix que aquesta campanya de Nadal haurà de contractar prop de 2.200 persones als seus centres de Madrid i la demarcació de Barcelona. Això representa gairebé doblar la plantilla actual de la companyia, que xifra en 2.500 el nombre de treballadors fixos durant l’any. “El darrer trimestre de l’any és l’època de més feina per a nosaltres”, assegurava en un comunicat Fred Pattje, director d’operacions d’Amazon per a Espanya i Itàlia. Altres empreses de comerç, com ara La Sirena, també han hagut de reforçar la plantilla. La cadena especialitzada en venda de congelats ha augmentat en 295 el nombre de persones que treballaran en les més de 250 botigues de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Madrid, Segòvia, València i Torrent, segons va informar el grup.

El 2018 s’ha doblat el nombre de vacants respecte a les que es van recollir el 2014
Judith Monmany
RESPONSABLE DE COMUNICACIÓ D’INFOJOBS
L’últim trimestre de l’any és l’època de més feina per a nosaltres
Fred Pattje
DIRECTOR D’OPERACIONS D’aMAZON PER A ESPANYA I ITÀLIA
S’abusa de la contractació temporal per cobrir llocs de treball estructurals
Ernesto Poveda
economista i president de la consultora ICSa

Treball precari o oportunitat per quedar-se a l’empresa?

La cobertura de llocs de reforç durant les festes de Nadal genera, en bona part, contractes laborals que poden durar des de dies, en el sector de l’hostaleria, fins a un o dos mesos, en el cas de la logística. Per l’economista i president de la consultora ICSA Grup, Ernesto Poveda, que reclama més qualitat de l’ocupació, aquestes feines de pocs dies són “una de les trampes del sistema”. Poveda lamenta que les necessitats estructurals de les empreses s’acabin cobrint, ja sigui al Nadal o durant tot l’any, amb feines temporals i mal remunerades. “No és tan important la quantitat de llocs de treball com la qualitat de la feina que es crea”, assegura.

Amb tot, la patronal d’empreses de treball temporal, Asempleo, assegura que els contractes que es facin a final d’any duraran més que en altres exercicis i recordava que el 30% dels contractats via ETT s’acaben quedant a l’empresa.

Judith Monmany, cap de comunicació d’InfoJobs, assegura: “Cada any veiem com l’ocupació generada amb motiu de la campanya nadalenca es converteix en una gran oportunitat per a moltes persones.” Segons explica, molts dels llocs de treball els cobreixen “persones que aprofiten el Nadal per obtenir uns ingressos extres o fins i tot joves estudiants que es volen introduir en el mercat laboral i adquirir experiència en el sector en el qual s’estan formant”, com passaria, per exemple, amb la banca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.