Gran angular

Setge als fàrmacs falsos

Farmacèutiques i firmes de ‘packaging’, preparades per a la nova norma europea

Ens obliga a tenir un nivell de tecnificació molt elevat
joan anton
durero packaging

En menys d’un mes, concretament el 9 de febrer, entrarà en vigor la directiva de medicaments falsificats a tota la Unió Europea. La normativa estableix mesures per prevenir l’entrada de fàrmacs falsos en la cadena de subministrament legal (és a dir per la via de la producció, la distribució i la dispensació tant a les farmàcies com també als hospitals). Des d’aquell dia s’exigirà la instal·lació d’uns dispositius de seguretat en cada presentació farmacèutica, que és una mena d’identificador únic i un dispositiu contra manipulacions en l’envàs de medicaments.

La nova norma aspira a oposar resistència als medicaments falsos i també a reduir les vendes de medicaments en xarxes de comercialització paral·leles i il·lícites.

La directiva té uns efectes dobles, tant des del punt de vista econòmic com de la salut. El mercat de falsificació de medicaments, només a l’Estat espanyol, genera pèrdues de 1.432 milions d’euros anuals, segons dades de l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea. Això equival al 7,6% de les vendes. Al conjunt de la UE, la xifra supera els 10.000 milions.

De fet, s’estima que els medicaments són el segon mercat, al darrere de les peces de vestir, en què més falsificació hi ha. La xifra resulta alarmant, no només pel perjudici que provoquen per a l’economia els medicaments falsos, ja que no tributen, sinó pels efectes sobre la salut del pacient que es poden derivar del subministrament d’un medicament fals.

Abans, però, de l’entrada en vigor de la nova directiva, diversos actors implicats en les noves exigències han hagut de passar per un procés d’adaptació empresarial.

El sector més afectat ha estat el de la indústria farmacèutica. La nova directiva europea els obliga a fer canvis en els procediments de producció. Farmaindustria, la patronal del sector, ha calculat que preparar-se ha suposat per a les farmacèutiques de l’Estat a afrontar unes inversions de més de 200 milions d’euros en el seu conjunt. Paral·lelament, és el sector que més es beneficiarà de la croada contra els medicaments falsos.

El director del departament tècnic de Farmaindustria, Emili Esteve, explicava que la inversió comporta uns beneficis per al sistema. “Les noves exigències permeten conèixer millor la farmacoepidemiologia d’un medicament o ser més eficients en una dispensació hospitalària. Pot contribuir a millorar els resultats en salut, perquè la lectura automàtica del codi permet minimitzar errades.”

Per la seva banda, les empreses de packaging per al sector farmacèutic a Catalunya també s’han vist immerses en processos d’actualització arran de la nova directiva. A Catalunya, els envasos per a les farmacèutiques suposen el 32% del negoci del sector del packaging, i tot i que no han fet un càlcul global de la inversió requerida, asseguren que hi ha empreses que fa un parell d’anys que estan adaptant els seus processos de producció per poder donar resposta a les noves necessitats que tindrà el sector farmacèutic. Una d’aquestes empreses és Durero Packaging, del grup Autajon, amb seu a Montornès del Vallès, que s’ha especialitzat a atendre aquesta demanda aplicant mesures contra la falsificació similars a les que s’utilitzen en la impressió de divises.

Durero Packaging ha ampliat la seva cartera de serveis amb noves tècniques antifalsificació més enllà de la normativa. Joan Anton, director comercial de la firma, explica que només per a la planta del Vallès han invertit 1 milió d’euros per adaptar-se a l’antifalsificació. “Se’ns obliga a tenir un elevat nivell de tecnificació que no totes les empreses poden assolir, però alhora se’ns obren noves oportunitats de negoci”, diu Anton.

Per la seva banda, des de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), que tampoc han quantificat la inversió global, expliquen que es tracta d’un procés tecnològicament molt complex que a la farmàcia li requereix l’actualització dels escàners i disposar de xarxa de comunicacions, tant interna com externa, ràpida i actualitzada. Si no falla suposarà un gran avanç contra els medicaments falsificats”, diu el president de la Federació, Antoni Torres.

LES XIFRES

15.000
presentacions.
És el nombre de presentacions farmacèutiques a què s’aplicarà el Sistema Europeu de Verificació de Medicaments (EMVO, en anglès).
9/2/19
comença.
És la data d’entrada en vigor de la directiva europea amb el nou sistema.
200M€
Cost.
És la inversió que les companyies farmacèutiques de l’Estat han destinat per adaptar-se a la directiva.
1.432M
pèrdues.
És la xifra anual de pèrdues a l’Estat derivades dels medicaments falsos.

Els nous requeriments

Amb l’entrada en vigor de la normativa s’incorporen nous requeriments en els envasos de medicaments.

Un és el de la serialització, que obliga a disposar d’un codi únic i aleatori, no predictible, per a cada producte. És a dir els envasos portaran imprès un codi de barres bidimensional que pot emmagatzemar més informació.

Es tracta d’un sistema pensat per garantir la traçabilitat de cada fàrmac, de manera que evita possibles manipulacions.

També permetrà homogeneïtzar els sistemes d’identificació d’envasos de medicaments de la Unió Europea.

A més, estableix un sistema en què la identificació i autenticació estan més garantits que fins ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.