Política

MONTSE MINDAN

Alcaldable de Junts per Roses

“Ens avala la feina feta, l’equip i el programa”

Lidera una llista amb moltes cares noves i carregada d’independents

Assegura que, “per dignitat”, no pactarà amb els partits que el van aplicar

Mindan és tècnica en empreses i activitats turístiques. Molt vinculada a les associacions de Roses, va entrar en política l’any 1999. Tot i haver passat gairebé tot aquest temps a l’equip de govern, també va estar quatre anys a l’oposició. Des del 2013 és alcaldessa, després de la renúncia al càrrec del seu predecessor, Carles Páramo. Abans havia estat tinenta d’alcalde.

Després d’haver governat amb el PP, els darrers quatre anys CiU ha manat en minoria. Ara, van com a Junts per Roses.

Com valora haver governat en minoria?
És evident que és molt diferent de tenir la majoria i anar aplicant el teu projecte i el teu programa sense dependre dels vots de l’oposició. Tots hem hagut d’aprendre del govern en minoria, tant l’equip de govern com l’oposició. La valoració és molt positiva, ha significat fugir de personalismes, escoltar, arribar a consensos i, fins i tot, sacrificar algun projecte que portàvem per incloure’n algun de l’oposició.
Quins són els majors èxits del mandat?
L’èxit ha estat poder aplicar, tot i la situació política, el 86% del programa. Aquest mandat hem aconseguit mantenir Roses amb un nivell de qualitat impressionant, tant pel que fa a instal·lacions esportives com a urbanisme, i hem aconseguit una de les últimes infraestructures que ens faltaven, el tanatori.
I projectes que hagin quedat pendents?
El primer any es va proposar l’adequació de la plaça Catalunya i del carrer Major. Va ser un projecte que a l’oposició no li va semblar necessari i està aturat. Caldrà reprendre’l aviat perquè no parlem d’embellir la part superior, sinó de la necessitat d’arreglar la part soterrada. Sembla que a vegades ens oblidem que una de les nostres principals obligacions és mantenir en bon estat totes les nostres infraestructures, entre altres el clavegueram.
Roses té un problema amb el ‘top manta’. Quins passos calen per solucionar-lo?
No hi ha passos per solucionar això. Ens han deixat sols i sembla que la solució hagi de ser amb una ordenança municipal. Això no és cert, com tampoc ho és que la solució sigui només policial. Crec que va més enllà, és un reflex de la quantitat d’immigrants sense papers que tenim en aquest país i que la seva situació no està resolta. També és un problema legal. Tot i que vam presentar al Congrés una proposta perquè almenys la reiteració de la falta no fos només administrativa sinó penal, no es va acceptar. Si la interpretació de la llei per part dels jutges és que són imitacions i no falsificacions, estem abocats al fet que el top manta continuï. Qui no vulgui veure que la situació és global, s’equivoca.
Quins són els principals eixos de la seva candidatura per al pròxim mandat?
Tenim un projecte molt ben estructurat en quatre punts que són: territori i sostenibilitat, participació ciutadana, promoció econòmica i acció social. Hi ha molts projectes i estan molt ben determinats. El nostre programa electoral està fet amb la gent després de moltes reunions de diferents sectors. Per exemple, per parlar d’esports vam convocar tota la gent de tots els esports de Roses, i van venir i els ho agraeixo. Per això es veuen projectes que semblen molt petits, però és que l’obligació de l’Ajuntament és donar resposta a les necessitats que té la gent. No hi ha un projecte més important que un altre, sí que n’hi ha de més envergadura que altres. L’objectiu és trobar la manera que tothom es guanyi la vida, desestacionalitzar el turisme i mantenir la convivència i la situació social.
Com valora el model turístic?
S’ha fet una gran feina perquè l’oferta turística de Roses vagi molt més enllà del turisme de sol i platja, però sense oblidar-lo. Hem d’anar afegint altres productes perquè el turisme no és només relax, sinó que són experiències i emocions. A partir d’aquí, el que hem fet és anar desenvolupant tots els productes turístics que tenim, com ara rutes de senderisme, turisme d’esports nàutics, cultural, gastronòmic, enològic, etc. L’avantatge de Roses és que tenim de tot i, per tant, a partir d’aquí és fàcil anar preparant aquest producte. També hem d’oferir productes locals propis per poder omplir d’activitats els mesos de baixa afluència turística i que ens ajudin a fer que els locals puguin mantenir certa activitat econòmica.
Què incorporaria en matèria de participació ciutadana?
La participació ciutadana més important és escoltar la gent. Jo he fet 1.965 reunions durant aquest mandat, entre visites i reunions de treball. És la forma d’adonar-se de les necessitats de les persones. A més, Roses ha guanyat premis en l’àmbit català pel que fa a administració electrònica i transparència. També vam tirar endavant una aplicació de mòbil que permet al ciutadà dir-nos què està malament, i hem creat consells i taules. La proposta és, aquesta vegada, fer una taula de la dona i una taula de cultura.
Què caldria fer respecte al mercat cobert municipal?
Tot i no ser ja una obligació, nosaltres sempre hem reivindicat que volem tenir-lo. A Roses, a més, és un referent turístic i pensem que té tot el sentit del món que hi sigui. Aquest mandat hem fet un estudi per veure si és viable econòmicament tirar-lo endavant. S’ha de tenir molt clar que tindrem els paradistes necessaris interessats a treballar-hi i amb el compromís que es quedaran fins a amortitzar-lo. És un espai públic on hi ha una gent que té un negoci i, per tant, els diners han de venir de l’aportació dels paradistes. S’està treballant amb diferents possibilitats per poder tenir mercat.
Tenint en compte l’alt nivell de vot dual existent a Roses, pot afectar la coincidència amb les eleccions europees?
Sincerament, no ho sé. Jo crec que la gent sap allò que vota, que vota amb criteri. Crec que a les municipals es vota molt la persona i aquí ens avala la feina feta, l’equip i el programa que portem. Nosaltres sortim a guanyar i a aconseguir tots els regidors que puguem. En altres escenaris electorals potser sí que la gent vota d’una manera diferent.
Hi ha molts canvis a la llista?
És una llista totalment canviada, i està integrada per gent molt diversa, treballadora i coneguda en els seus camps. A més, molts no són militants.
I alguna línia vermella pel que fa a pactes postelectorals?
Per dignitat, l’únic que no faré serà pactar amb qui ens ha aplicat el 155.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.