Opinió

Els robots no et trauran la feina

La revolució 4.0 ja s’està notant en la majoria de professions. Hi ha previsions que indiquen que el canvi serà tan disruptiu que milions de treballadors de tot el món no tindran temps d’adaptar-s’hi i perdran la seva feina. Un estudi de la Universitat d’Oxford (2013) indica que el 47% dels llocs de treball poden desaparèixer. També es calcula que cada robot elimina sis llocs de treball. De tota manera, si analitzem l’evolució de l’atur al llarg dels darrers 200 anys, podem comprovar que les anteriors revolucions industrials no van tenir els efectes devastadors que es preveien. Les xifres d’aturats no van créixer ni amb les màquines de la primera revolució (1784), ni amb la producció a gran escala de la segona revolució (1870), ni amb l’electrònica i els ordinadors de la tercera (1969). L’economista Joseph Schumpeter ja va demostrar que les tecnologies disruptives destrueixen llocs de treball, però en creen de nous i la gent s’hi adapta. Millora la productivitat, els sous i les condicions laborals. Als Estats Units, per exemple, des del 1900, la jornada laboral s’ha reduït en un 50%. I la reducció de preus permet augmentar el consum.

Per tal de visualitzar el que pot passar ara, podem analitzar una de les professions que surten més mal parades en la majoria d’estudis: la dels comptables. D’acord amb un informe de The Economist (2013), el 97% dels llocs de treball dels comptables està en risc. Ara bé, si analitzem més a fons el que està passant podem indicar el següent. L’àmbit de la comptabilitat i el control tradicionalment ha consistit en feines repetitives (fer la comptabilitat, els pressupostos...) que ja poden ser realitzades quasi totalment amb ordinadors i robots. Al mateix temps, però, estan augmentant altres activitats. En primer lloc, la legislació és cada dia més complexa i això requereix persones expertes en el compliment normatiu. En segon lloc, les empreses necessiten persones que sàpiguen analitzar un nombre quasi infinit de dades, per tal d’entendre bé el negoci. I la direcció de les organitzacions necessita persones expertes que ajudin a generar valor a partir del coneixement profund de l’empresa. Tot això ho poden fer els professionals de la comptabilitat i el control si milloren les seves habilitats en coneixement de la normativa, tractament de dades i visió estratègica del negoci. Per tant, cal aprofitar les noves fonts d’ocupació que els ordinadors encara no poden fer. Deloitte quantifica en 800.000 els llocs de treball que s’han destruït al Regne Unit entre el 2001 i el 2015 a causa de la tecnologia, però també conclou que en el mateix període se n’han creat 3,5 milions de nous.

En definitiva, els robots no ens trauran la feina, però ens la canviaran molt. Ens haurem de transformar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.