Gran angular

L’augment de l’SMI ha arribat a 160.000 catalans

Un estudi de CCOO adverteix que hi ha empreses, especialment del sector comerç, que es resisteixen a aplicar l’increment del salari mínim interprofessional aprovat pel govern espanyol

Prop de 160.000 persones s’han beneficiat de la pujada del salari mínim interprofessional (SMI)que el govern espanyol va aprovar el mes de desembre passat. La xifra representa el 5,9% de les persones assalariades a Catalunya. Així es desprèn d’un estudi que ha fet CCOO Catalunya a partir de les darreres dades disponibles de l’Enquesta de Població Activa (EPA) i que han presentat avui Cristina Torre, secretària d’Acció Sindical de CCOO Catalunya, i Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO Catalunya.

Segons l’anàlisi, el perfil mitjà de la persona treballadora que ha vist millorar el seu sou fins als 900 euros al mes (abans de l’aprovació l’SMI era de 735 euros) és el d’una dona, de la franja d’edat més jove i amb el nivell més baix de formació.

Pel que fa als sectors en què més incidència ha tingut l’increment, la gran majoria correspon a empleats de serveis (79%) i la resta es reparteix entre indústria (12%) i agricultura i construcció (10%). Ara bé, tot i que l’actualització de les nòmines s’havia de realitzar des de l’1 de gener, la responsable d’acció sindical de CCOO explicava en la presentació de l’estudi que hi ha empreses que s’estan resistint a aplicar l’increment.“No podem quantificar la xifra de treballadors fins que no es publiquin les noves dades de l’EPA del tercer trimestre”, afegeix Bellera, que ha explicat que es dona principalment en petits comerços i majoritariàment a les demarcacions de Lleida i Tarragona.

Justament perquè els treballadors puguin identificar si existeix incompliment, des del sindicat han engegat una campanya per garantir l’aplicació correcta de l’SMI. CCOO ha creat un web en què cada treballador, de manera autònoma, pot comprovar si hi ha l’increment salarial que li pertoca. A més, es poden fer consultes a través de l’app de CCOO.

Torre assegura que en només tres mesos han rebut un centenar de consultes sobre el tema, però que no totes han acabat en demandes per por de perdre el lloc de feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.