Gran angular

MATILDE VILLARROYA

DIRECTORA GENERAL D’INDÚSTRIA DEL DEPARTAMENT D’EMPRESA I CONEIXEMENT DE LA GENERALITAT

“Si la inversió productiva es fa a Catalunya, no es pot imputar a Madrid”

La inversió de fora captada pel govern suposa el 7% de la creació de nova ocupació
Ara treballem amb 400 empreses estrangeres que esperen ubicar-se a Catalunya
Estem en el vuitè any consecutiu de creixement de les exportacions. Són més de 70.000 M€
La indústria representa el 20,7% del valor afegit brut, per sobre de l’objectiu de la UE
S’ha executat el 43% del Pacte Nacional per la Indústria en la meitat del període
Batallem perquè la pime faci la transformació cap a la indústria 4.0
Quina valoració fa del Pacte Nacional per la Indústria?
Es va crear per desenvolupar el teixit industrial, ja que la indústria és el motor de l’economia. El Pacte inclou diversos àmbits. Transcorregut la mitat del període del Pacte, ens trobem en una execució del 43%. En fem una valoració positiva. És clar que hem de complir al màxim, però en l’àmbit de la competitivitat i l’ocupació estem en les xifres més altes del nivell de compliment.I per fer autocrítica, on hi ha les xifres més baixes és en l’apartat d’infraestructures i l’energia.
L’aplicació de l’article 155 va afectar el Pacte?
Sí. Alguns suports econòmics que s’havien de donar no es van aprovar.
La no aprovació de pressupostos també l’afecta?
Cal tenir present que anem amb pressupostos del 2017. Moltes de les inversions que tenim previstes, en no constar en el pressupost del 2017, no les podem executar. Aprovar els comptes és una prioritat.
La pèrdua d’ocupació ha estat més intensa en la indústria que en altres sectors. Quines mesures heu pres?
Pel que fa a l’ocupació industrial, en les xifres del 2018 hi va haver un increment del 6,1%. El sector indústria funciona molt bé a Catalunya, malgrat que algú diu que no. Catalunya és una economia que és molt oberta al món. Per tant, els impactes de la desacceleració que s’està produint, com el proteccionisme en alguns dels països, i l’alentiment d’alguns indicadors europeus ens afecten. Catalunya gaudeix d’una bona salut industrial i econòmica.
Quin percentatge representa el sector de la indústria, avui?
Representa un 20,7% del valor afegit brut català, que està per sobre de l’objectiu del 20% establert per la Comissió Europea per al 2020. La producció industrial va créixer un 0,8% l’any 2018 respecte al 2017, i el volum del negoci de la indústria va augmentar un 3,4%.
La transformació cap a la indústria 4.0 es desenvolupa en la línia d’altres països europeus?
Aquest capítol és una de les apostes per a aquest mandat. Des que vam començar amb la consellera la nostra fixació és la transformació de la pime cap a la indústria 4.0. Les pimes que no facin el canvi es quedaran enrere. Per això, des d’aquesta direcció desenvolupem un programa per ajudar les pimes a transformar-se, per passar de la indústria a la smart factory.
Fa pocs dies es van saber les dades de la inversió estrangera a Catalunya durant el primer trimestre d’enguany, que gairebé van duplicar les del 2018.
Estem parlant de més de 704,5 milions d’euros d’inversió estrangera aquest trimestre. La Generalitat de Catalunya va captar 84 projectes d’inversió estrangera el 2018 (+20% en comparació amb l’any anterior), que van suposar una inversió de 322 milions d’euros (+34%) i la creació de 5.455 llocs de treball (+70%). Els motius són diversos, però crec que fem una bona política de captació d’inversió estrangera. El Financial Times ens ha qualificat com la millor estratègia de captació estrangera en l’àmbit europeu i som la millor regió del sud d’Europa per invertir. Barcelona i Catalunya es veuen com un hub tecnològic important, on s’estan fent les coses bé. Els països de l’Amèrica del Sud i Àsia ens veuen com la porta d’entrada a Europa. Hi ha més de 8.000 empreses estrangeres a Catalunya. La major part de firmes que venen fan inversió productiva, a diferència de Madrid, que sol ser financera. Els projectes d’inversió estrangera captats pel govern van suposar el 7% de la creació de nova ocupació a Catalunya el 2018.
Les dades d’inversió estrangera no coincideixen mai amb les que dona el govern de l’Estat.
Quan una empresa de fora fa una inversió productiva a Catalunya, si té la seu social a Madrid, la inversió no s’imputa a Catalunya, sinó a la comunitat de Madrid. La clau és allà on es fa la inversió. La resta és fer trampa.
Quants projectes d’entrada d’empresa estrangera teniu damunt la taula?
Ara treballem amb 400 empreses que es volen ubicar a Catalunya. Quan una empresa vol venir a Catalunya planteja quina porta ha de trucar. Perquè hi ha temes de territori, d’espai, econòmics, el nostre departament es vol posicionar com la porta d’entrada a la Generalitat, perquè l’empresa sàpiga on s’ha d’adreçar sense interferències.
Quants projectes es van materialitzar l’any passat?
Al voltant de 170 projectes. Es una xifra molt rellevant.
En quins països i zones del món focalitzeu la captació empresarial?
Anem a Alemanya, França, Itàlia, els EUA, i ara hi ha una certa obertura d’empreses asiàtiques que comencen a posar el focus a Catalunya. Els darrers dos mesos hem tingut la visita de quinze empreses xineses del sector de l’automoció interessades a fer una prospecció en el sector que envolta l’automoció a Catalunya.
Les exportacions s’han reduït un xic els darrers trimestres.
Estem en el vuitè any consecutiu de creixement. Estem per sobre dels 70.000 milions d’euros en exportació. Les empreses catalanes han vist que el seu mercat és el món, i el canvi de xip ja s’està produint. Tenim més de 45.000 empreses que exporten, de les quals més de 17.000 són exportadores regulars. Hi ha hagut un canvi de mentalitat de l’empresariat català.
Creu que hi ha algun sector industrial que necessita especialment ajuda?
N’hi ha alguns. Tenim dues taules funcionant de suport a sectors. Una és la taula de la construcció, on hi ha els principals agents econòmic, gremis, associacions d’aquest sector. Aquesta taula va néixer a instàncies del Parlament i el Pacte per la Indústria. Es tracta d’ajudar el sector a reconvertir-se. A la taula s’està parlant de nous materials, de reciclatge, de la construcció sostenible, de noves maneres de finançament... Tenim una altra taula d’un sector emergent, que és el de videojocs, perquè pensem que tindrà una gran potencialitat. També fem molts esforços en el sector de l’automoció, que ara fa un gir molt important cap al motor elèctric. Tenim la major concentració del sector d’automoció a Europa.
Catalunya treballa amb la política de clústers.
El programa Catalonia Clusters és fonamental. Així les empreses es poden relacionar entre si. El treball col·laboratiu entre les empreses del clúster és clau. Hi ha més de 2.300 empreses en aquest sector que ocupen més de 300.000 persones i un volum de negoci per sobre dels 30.000 milions d’euros. Ara hi ha trenta clústers, l’any passat se’n van incorporar dos, el de la pell i el de la moto.
Es parla menys que abans del reequilibri territorial.
Al departament el tenim molt present, però quan una empresa ve de fora ho fa atreta per Barcelona. Tot i així, nosaltres sempre presentem tres propostes perquè l’empresa pugui triar altres indrets de Catalunya, ja que potser no han pensat que si es una indústria agroalimentària seria millor que s’ubiqués a la plana de Lleida o a les Terres de l’Ebre.

Docència i gestió industrial

Matilde Villarroya (Tortosa, 1968) és enginyera industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i doctora en economia i empresa per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Des del 2003 és professora titular del departament de gestió d’empreses de la URV, tasca que ha compaginat amb diversos projectes de transferència de coneixement amb empreses i institucions públiques i privades. Entre els anys 2007 i 2015 va ser tinent d’alcalde i regidora d’Economia, d’Hisenda i de Personal de l’Ajuntament de Tortosa. Abans, havia desenvolupat la seva carrera en diverses empreses del sector privat. La directora general d’Indústria és una fan de la natura i de la muntanya. “Sempre que puc camino pels ports de Tortosa-Beseit i passejo per les Terres de l’Ebre.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.