Música

Alaska

Líder del duo Fangoria

“El ‘reggaeton’ és l’‘acid house’ del segle XXI”

El ‘glam’ ens va salvar la vida i Fangoria es pot definir com un grup dels 70 del segle XXI

Fangoria, el grup liderat per Alaska, és un dels referents musicals més importants de l’Estat que actualment celebra el seu trentè aniversari com a formació. A l’ Acústica de Figueres presentaran els seus grans èxits i les cançons del seu nou disc, Extrapolaciones y Dos Preguntas . El seu, dissabte, és un dels concerts més esperats del festival, que tindrà lloc del 29 d’agost a l’1 de setembre.

Trenta anys de trajectòria: tocava un homenatge. Per què en format versions i no en format recopilatori?
Quan vam celebrar els vint anys de Fangoria ja teníem els nostres èxits propis i vam decidir fer un recopilatori amb tots els nostres hits i els anteriors de Dinarama i Pegamoides. Per què tornar-ho a fer? Tampoc teníem clar si obviar l’efemèride i no va ser fins que vam decidir amb una espècie d’ara o mai fer que faríem versions d’aquelles cançons que ens han marcat al llarg d’aquests anys. Elaborar la banda sonora de Fangoria.
És el seu tretzè treball d’estudi. Els ha donat sort el 13?
Què vols que et digui, jo vaig néixer un dia 13 [riu]. Ens està anant molt bé, la veritat. Tant pel que fa a èxit comercial, estem a les llistes d’èxits, com a les nostres actuacions, que estem tocant realment molt bé. En realitat, però, és que aquest treball no està complert perquè a la tardor es publicarà el segon volum. Si en aquest hem seleccionat 13 versions i dos inèdits de temes dels anys noranta, a la segona part s’hi trobaran cançons des del 2001 fins a l’actualitat, per completar les tres dècades de vida de Fangoria.
És una selecció molt personal, perquè no s’hi troben grans èxits d’aquells anys.
I tant. Com a molt es pot parlar de dos èxits generals i dos més, d’indies. Nosaltres hem conformat la nostra playlist, com es diu ara. Hi ha alguns temes molt personals, com els de Family i el de Miqui Puig, companys artistes amb qui aleshores vam compartir concerts o coincidíem en els mateixos ambients. Són cançons, com la de Fabio McNamara (Gritando amor), que escoltem de festa a les 4 de la matinada, o que ens han marcat vitalment.
En alguna de les versions s’atreveixen amb el ‘reggaeton’ i el trap. Els agraden aquests estils o es tracta d’adaptar-se o morir seguint la moda?
Nosaltres a l’any 1982 ja vam fer un rap. Fangoria, així com la música en general, és una evolució de diferents estils musicals. Les influències ens interessen a un altre nivell, les incorporem al nostre so de base electrònica a través de petits matisos. Tampoc som dels que odiem el reggaeton i, si ens posem burros, doncs el ballem i tot. El reggaeton és l’acid house del segle XXI i a mi m’agradava l’acid house. És tant, que crec que els puristes del reggaeton no hi trobaran res d’aquest estil.
Hi ha algun estil que mai incorporaran? Per què no flamenc-fusió, com fa Rosalía?
Nosaltres som més rumberes, més de jolgorio! El jazz no ens suposa res. Dit això, tenim a mig fer una versió d’un tema de John Coltrane...
I què tal el directe? Quin repertori oferiran a l’Acústica?
Serà un repertori molt ampli, repassant singles de tots aquests anys i alguns temes d’aquest disc, és clar.
A Figueres es trobaran amb un públic molt ampli i variat, amb gent que potser no els han sentit mai en directe. A hores d’ara, ja hi deuen estar acostumats...
Estem molt acostumats a actuar davant d’un públic que no és el teu. Fem tota mena de gires i, evidentment, també en places obertes amb espectadors que no paguen per sentir-te una cançó molt concreta. No tenim cap conflicte amb això i oferim un repertori molt equilibrat i plantegem un espectacle molt audiovisual.
Com definiria Fangoria?
Ens diuen que som un grup amb l’esperit dels 80, però vam començar als 70 i la nostra adolescència va començar en aquella dècada. Bowie i Kraftwerk són els nostres pilars i la forma d’entendre l’espectacle, encara que toquem música electrònica actual. Per tant, podríem dir que som un grup dels 70 del segle XXI.
Visca el ‘glam’!
El glam ens va salvar la vida! Com ara ho deu fer a moltes noies la Rosalía, a nosaltres grups com New York Dolls ens van fer descobrir quelcom que ens agradava, fins i tot sexualment, i que donava sentit a les nostres vides.
Hi ha Fangoria per a estona?
Mai pensem fins quan. No tenim cap pla. Sempre treballem a mitjà termini. Ara sabem que publicarem el segon volum en uns mesos, que tocarem l’any vinent i que després tornarem a gravar. I mira que m’agradaria tenir-ho tot programat i saber fins quan, perquè soc molt controladora [riu].


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.