Gran angular

Les cooperatives agràries prenen pes en el sector

Han incrementat la concentració i la seva facturació mitjana, i generen 1 de cada 3 euros de la producció final

Bona part del futur del món rural depèn del relleu generacional

Els bons resultats obtinguts per les cooperatives agràries catalanes en els últims sis anys no han sorprès el sector. “Els que vivim el dia a dia ja ho percebíem. Hi ha hagut una concentració d’empreses, que des del mateix sector estimulem perquè és una manera d’encarar el futur i, alhora, un augment de la facturació mitjana. Això són molt bones notícies”, afirma Ramon Sarroca, president de la FCAC (Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya).

Efectivament, segons l’eina Dashboard.coop, un estudi que sorgeix de l’evolució del pla marc del cooperativisme agrari català i que complementa l’anuari socioeconòmic –“ens facilita la presa de decisions que garanteixin l’expansió del sector i la seva competitivitat”, puntualitza Sarroca sobre el document–, la participació de les cooperatives en la producció final agrària és del 35%, percentatge que indica que 1 de cada 3 euros que genera el sector agrari l’aporten aquestes empreses, una dada que s’incrementa fins a 2 euros de cada 3 si s’exclouen de les dades totals les relatives al sector ramader. Segons aquests indicadors, “el cooperativisme agrari és estratègic per al país”, destaca Sarroca.

A Catalunya, el cooperativisme sempre ha estat una fórmula empresarial molt viva. Al país hi ha un total de 194 cooperatives federades, que aglutinen al voltant de 31.000 socis productors i generen ocupació fixa per a 4.669 persones, un 5,3% més que en l’últim exercici. La facturació global ha augmentat en el darrer any un 3,2%, fins a situar-se en 1.658 milions d’euros, mentre que per cooperativa, la xifra s’ha incrementat un 8,3% i ha assolit els 8,1 milions d’euros de mitjana.

Arrelament.

Per demarcacions territorials, a les comarques de Tarragona hi ha federades un total de 62 cooperatives, que van augmentar la facturació en un 3,4% l’exercici passat, fins a assolir els 279 milions d’euros. A les comarques de Lleida, n’hi ha 60 de federades, i continuen sent les de major pes en el conjunt del país, ja que aglutinen el 52% del total de la facturació i arriben als 856,9 milions d’euros, un 1% més que l’any anterior. La demarcació de Lleida també és la que concentra les cooperatives de facturació mitjana més gran del país, amb una mitjana de 13,8 milions d’euros. A les Terres de l’Ebre, el nombre de cooperatives federades és 36, i han increment un 12,6% la seva facturació, fins a situar-se en 173,4 milions d’euros. “Aquesta demarcació és una de les zones on el cooperativisme està més arrelat i on dues empreses produeixen entre el 87% i el 90% de l’arrós que es conrea al país”, destaca Sarroca.

A la demarcació de Barcelona, hi ha 21 cooperatives associades, que han facturat 272,3 milions d’euros, un 16,4% del total del país i un 5,9% més que en l’exercici anterior. I a la demarcació de Girona n’hi han 15 més. Aquestes han sofert un lleuger descens de la facturació, de l’1,6%, en l’últim exercici, i s’han situat en 76,2 milions d’euros, que representen el 4,6% del total de Catalunya.

L’increment de la facturació, tant per treballador com per soci productor, s’ha traduït també en un augment dels llocs de treball. En aquest sentit, l’ocupació fixa ja representa un 64,9% del total. També és important destacar que del total de 4.669 treballadors, 2.409 són dones. Amb aquesta xifra, l’ocupació femenina ha assolit la quantitat de treballadores més elevada dels darrers anys, i a hores d’ara ja representen el 51,6% del total de l’ocupació fixa a les cooperatives associades a la FCAC.

L’envelliment de la població és un dels problemes més greus que ha d’afrontar el món rural. En aquest sentit, Sarroca destaca els esforços que s’estan fent tant des de l’administració com les entitats privades, però que de moment estan donant escassos resultats.

“El relleu generacional és un dels principals esculls, sobretot a les zones de secà, com ara les Garrigues, el Priorat i la zona industrialitzada del Camp de Tarragona, on als joves els és més fàcil trobar feina en altres àmbits”, explica el president de la FCAC, que reclama “donar més visibilitat al camp, que només surt en els mitjans de comunicació quan hi ha grans incendis”, com el que va patir aquest estiu la Ribera d’Ebre.

Pla per fer reviure un territori clau

PIMEC va presentar el juliol passat el pla 15 per a l’impuls del món rural, basat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, que té com a objectiu generar riquesa a l’entorn rural i forestal i pal·liar alguns dels efectes del devastador incendi que va partir la Ribera d’Ebre. El pla incideix, entre altres mesures, a oferir ajuts a fons perdut, promoure inversions, gestionar els boscos, fomentar la repoblació i desplegar serveis de qualitat per a les persones. “Perquè els joves tornin al territori, el desplegament del 5G és clau”, va afirmar David Coll, president de la sectorial agroalimentària de PIMEC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.