Opinió

Brexit: la importància d’un bon contracte

Una de les consultes jurídiques més recurrents durant aquests últims mesos és d’ empreses la seva facturació de les quals depèn directament o indirecta del Regne Unit, ja que estan preocupades per conèixer com un eventual Brexit pot afectar el seu negoci. La resposta, evidentment, és complexa i, com tot, depèn de diversos factors: del tipus d’activitat, de l’estructura de l’empresa, del tipus de relació amb els clients o proveïdors britànics, de si es tracta d’un sector regulat directament conforme a la normativa europea, etc.

Independentment de valoracions polítiques, des d’un punt de vista legal la possibilitat d’un Brexit sense acord entre el Regne Unit i la UE planteja tot un seguit d’incerteses jurídiques difícils de preveure, com la possible aplicació d’aranzels, l’augment de la burocràcia i els tràmits administratius, les implicacions laborals per a treballadors desplaçats al Regne Unit, la falta de regulació harmonitzada en sectors estratègics com el financer, l’energètic, el de les telecomunicacions, etc., o fins i tot qüestions fiscals i/o administratives de gran incidència de cara a la planificació de l’activitat empresarial.

Alhora, aquesta incertesa posa en evidència dues qüestions: la primera, més general, que el dret no és una ciència exacta i que a l’hora de planificar l’estratègia i l’acció comercial d’un negoci és necessari tenir en compte la possibilitat que el marc normatiu canviï de manera imprevisible.

La segona qüestió, més concreta, és relativa a la necessitat de les empreses de fer una gestió dels riscos i d’articular les seves relacions amb clients i proveïdors mitjançant un suport contractual que reculli de manera adient i detallada la totalitat dels termes i les condicions pactats. Si bé en aquests moments és impossible preveure les implicacions juridicoeco- nòmiques d’un eventual Brexit sense acord, és evident que -com a norma general- els contractes actuals firmats entre empreses espanyoles i britàniques es mantindran en vigor en els mateixos termes signats abans del Brexit, la qual cosa reforça la idea que cal preveure sempre tots els as- pectes de la relació comercial de manera contractual de cara a garantir uns mínims de seguretat jurídica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.