Gran angular

22 milions de litres d’olis usats reciclats a Catalunya

L’any passat, SIGAUS va aconseguir recuperar a Catalunya 22,5 milions de litres d’oli industrial usat

A Catalunya, l’any 2018 el sistema encarregat de la gestió d’oli industrial usat, SIGAUS, va aconseguir recuperar 22,5 milions de litres a Catalunya, en una tasca de recollida que es va desplegar sobre 9000 punts diferents. Amb aquesta iniciativa, més de 14 milions de litres de nous lubrificants retornats al mercat i gairebé 58.000 tones de CO2 estalviades.

El residu que generen els lubrificants que es fan servir en els motors dels vehicles i a la indústria és considerat dels més perillosos, atès que conté substàncies tòxiques i metalls pesants, amb un gran impacte potencial sobre l’entorn.

Circular.

Per a Eduardo de Lecea, director general de SIGAUS, “la gestió dels olis industrials usats a Catalunya és un bon exemple de projectes d’economia circular, que fem possible gràcies al compromís de les empreses involucrades, l’impuls de l’Administració i la consciència ciutadana.”

El 2018, a Catalunya es van recollir 23.014 tones brutes, tot incloent-hi l’aigua i els sediments amb què l’oli usat es presenta. Això equival a 93 tones cada dia feiner de l’any. Arreu del país, 8.973 establiments van generar olis usats el 2018. El 77% van ser establiments que van generar petites quantitats d’oli usat, amb un màxim de 2.000 kg a l’any. Per tipologies, gairebé el 59% de punts generadors van ser tallers de reparació de vehicles. D’altra banda, es va recollir residu en més de 1.500 indústries i diversos milers més d’instal·lacions de diversa mena, des de construcció a agricultura, hoteleria o serveis. En total, es van dur a terme 18.583 recollides, amb 75 recollides cada dia feiner de l’any.

Pel que fa a la dispersió territorial, va caldre recollir oli usat a 614 municipis catalans, que abasten més del 98% de la població.

El 95% de l’oli usat recollit es va destinar a regeneració, el tractament prioritari que permet extreure olis base, component fonamental en la fabricació de nous lubrificants, que poden arribar a tenir trets semblants als de primera refinació. Un altre tractament és la descontaminació per fabricar combustible d’ús industrial, amb la qual cosa es pot evitar l’ús d’altres combustibles, com ara el fueloil. Gràcies a això, es va obtenir una energia equivalent a 11 GWh, equivalent a la consumida en usos elèctrics per gairebé 3.100 llars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.