Economia

Fiscals dels EUA obren una investigació a gran escala contra Google per monopoli

Una cinquantena de fiscals generals participen en la iniciativa, de la qual només se’n mantenen al marge els de Califòrnia i Alabama

Divendres passat una coalició de fiscals va iniciar una altra investigació contra Facebook

Els fiscals generals de cinquanta estats i territoris d’Estats Units han anunciat aquest dilluns l’inici d’una macroinvestigació contra el gegant tecnològic Google per una suposada violació de les lleis antimonopoli.

“És un assumpte molt important de la nostra època. Molts consumidors creuen que internet és lliure, però hem après que no és així. Google és una companyia que domina tots els aspectes de la publicitat”, ha explicat en roda de premsa el fiscal general de Texas, el republicà Ken Paxton, que encapçala la coalició de fiscals.

Els únics dos estats d’EUA que no participen en la iniciativa són Califòrnia, on té la seva seu l’empresa, i Alabama.

Google s’ha enfrontat a acusacions que el seu servei de cerca, que s’ha tornat tan dominant que ara és un verb, porta els consumidors als seus propis productes a costa dels competidors.

“Ens hem unit en una investigació tan important. Cal que descobrim més sobre la informació que estem revelant i el preu que ens hi estem jugant (...) Si bé els demòcrates i els republicans són de diferents partits, tenim la responsabilitat de protegir els ciutadans dels nostres estats”, ha subratllat Ashley Moody, fiscal de Florida, en la mateixa compareixença.

A nivell federal, el departament de Justícia i la Comissió Federal de Comerç investiguen Facebook, Apple i Amazon, també per possibles violacions de la llei antimonopoli.

Divendres passat, Google va comunicar que havia rebut una demanda d’investigació civil, essencialment una citació, del departament de Justícia el 30 d’agost.

“Esperem rebre en el futur demandes d’investigació similars dels fiscals generals estatals. Continuem cooperant amb el [departament de Justícia], els reguladors federals i estatals als Estats Units i altres reguladors a tot el món ”, va assenyalar aleshores la companyia.

L’acció d’avui es produeix després que divendres passat una altra coalició de fiscals generals de vuit estats obrís una investigació sobre si Facebook va posar en perill les dades dels consumidors o si es va violar la llei antimonopoli.

“La plataforma de xarxes socials més gran del món ha de complir amb la llei”, va sentenciar la fiscal general de Nova York, Letitia James, en anunciar aquestes perquisicions.

El mes passat, Facebook va acceptar pagar 5.000 milions de dòlars com a part d’un acord amb la Comissió Federal de Comerç per càrrecs de violació de privadesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.