Gran angular

Por a tenir una pensió insuficient

Un 56% dels catalans tem no tenir prou ingressos per afrontar la vellesa

L’enquesta mostra que no es confia en el sistema de Seguretat Social

Les persones de la generació del baby boom, no albiren una jubilació plàcida: segons una enquesta del BBVA, el 56% dels catalans nascuts entre 1957 i 1977, no confien que tinguin prou ingressos per viure sense dificultats durant la vellesa.

Segons l’enquesta de l’Institut BBVA de Pensions-La Meva Jubilació, un 20% declara que actualment li resulta difícil arribar a final de mes, i el 36% que arriba just, mentre que una 42% manifesta que té capacitat d’estalvi, amb una mitjana mensual de 506 euros.

Interrogats sobre si serien capaços d’afrontar pel seu compte les eventuals despeses de la seva cura si en algun moment no poden valer-se per si mateixos, un 41% en dubta, i un 18% dóna per fet que no podrà.

La majoria dels enquestats catalans, fins a un 68%, estan d’acord que cadascú pugui triar amb total llibertat fins quan treballa, tot i que això pugui suposar que es perd part de la seva pensió. Si han de triar, tanmateix, la part més important dels entrevistats (63%) voldrien jubilar-se abans dels 65 anys, i només al 7% més enllà d’aquesta edat, amb un 29% als 65 anys. L’edat mitjana desitjada per a la jubilació se situa al voltant dels 62 anys, però la mitjana d’edat a la qual els entrevistats actius creuen que podran que es podran jubilar efectivament és als 66 anys. Un 75% dels enquestats declaren que, quan arribi el moment, prefereixen jubilar-se totalment, davant d’un 25% que preferiria seguir treballant parcialment, cobrant una part del salari i una part de la pensió.

L’enquesta mostra poca confiança que el sistema de Seguretat Social pugui proveir de pensions suficients. Fins a un terç creu que no cobrarà una pensió des que es jubili fins al final dels seus dies.

El 61% dels futurs baby boomers pensionistes de Catalunya cruen que la seva pensió serà l’únic ingrés quan es jubilin, i només un de cada quatre té una idea aproximada del que cobrarà de pensió quan es jubili (25%).

Pel que fa a la quantia de la pensió, una àmplia majoria del 77% dels enquestats afirma que el total de la pensió que cobraran al llarg de la seva vida de jubilat serà menor a tot el cotitzat durant la seva etapa laboral.

Pel que fa a la revaloració de la pensió pública, nou de cada deu entrevistats (88%) consideren que el govern ha d’assegurar sempre el poder adquisitiu de les pensions, lligant-les a l’índex de preus al consum (IPC). D’altra banda, un 47% opina que el principal objectiu del sistema de pensions hauria de ser millorar les pensions més baixes perquè tots els pensionistes puguin fer front a les seves necessitats. Tot i que només un de cada cinc ’baby boomers’ catalans pensa que el principal objectiu de reforma de les pensions hauria de ser “ajustar millor les pensions al que cadascú ha cotitzat”, al 74% li semblaria correcte que cada treballador tingués el seu propi compte individual a laSeguretat Social en què s’anessin acumulant les seves cotitzacions al llarg de la vida laboral, de manera que la pensió es calcularà en funció del que ha acumulat.

Vuit de cada deu baby boomers (77%) compten amb habitatge en propietat: d’ells, el 78% només té un habitatge, el 15%, dos habitatges, i el 7%, més de dos. De tots els propietaris d’habitatge, el 58% està pagant en aquests moments una hipoteca. El 63% de tots els entrevistats amb habitatge en propietat declaren la seva disposició a usar-la com a font de finançament si algun dia els fes falta més diners per viure. Les fórmules que faria servir aquest col·lectiu són variades: vendre l’habitatge i anar-se’n a viure a una altra part és el més esmentat, encara que una part important també optaria per hipotecar-se com a garantia d’una renda vitalícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.