Opinió

La creació d’empreses en línia

Crear empreses en línia sense moure’ns del sofà de casa serà un fet a mitjan 2021. El mes de juny es va aprovar, per part del Parlament Europeu i del Consell de la Unió Europea, la nova Directiva (UE) 2019/1151, del 20 de juny del 2019, per la qual es modifica la Directiva (UE) 2017/1132 en relació amb la utilització d’eines i processos digitals en l’àmbit del dret de societats.

La digitalització del procés de constitució d’una societat a través d’internet va avançar de forma significativa amb l’aprovació de la Llei 14/2013, del 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització, tot i que un dels requisits ineludibles continua sent la presència física dels signants davant del notari. Aquesta nova directiva fixa en el mes d’agost del 2021 la data màxima per a la seva transposició a les normatives nacionals, havent anunciat el Consell General del Notariat que el col·lectiu ja s’està preparant per a la creació d’empreses en línia amb plenes garanties jurídiques seguint el mandat europeu.

Si més no aquest procés de constitució de societats íntegrament telemàtica continuarà tenint com a essencial la figura notarial, tot i que no serà necessari comparèixer físicament a les notaries, per garantir la seguretat jurídica del procés, la verificació de la capacitat jurídica dels empresaris, el control de legalitat, l’assessorament imparcial i la prevenció de delictes financers (blanqueig de capitals, prevenció de finançament del terrorisme i frau fiscal). La nova directiva europea busca agilitzar els tràmits per a la constitució de societats (en principi societats de responsabilitat limitada i similars a la resta d’ordenaments nacionals), tant nacionals com transfrontereres, en un escenari cada vegada més digitalitzat, així com fomentar la competitivitat i el creixement del mercat europeu, a la vegada que reduir les despeses, temps i càrregues administratives associades a aquest procés.

Restarem expectants a la determinació concreta del procés i els mecanismes tècnics que s’implementaran que ens permetran, en la comoditat de la llar, culminar un procediment formal que marcarà l’inici d’una aventura professional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.