Gran angular

El COVID-19 es pot cobrar 25 milions de llocs de treball al món

Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT), la pandèmia, si no hi ha una resposta coordinada, pot fer perdre la feina a 25 milions de persones enguany

Si no hi ha una resposta coordinada a nivell internacional, la pandèmia del COVID-19 podria fer perdre la feina a 25 milions de persones enguany, segons adverteix la Organització Internacional del Treball (OIT).

Sobre la base de diverses hipòtesis al voltant dels efectes que pot tenir el COVID-19 sobre el creixement del PIB mundial, i les repercussions sobre el treball, les estimacions de l’OIT indiquen un augment de la desocupació mundial d’entre 5,3 milions, la hipòtesi més prudent, i 24,7 milions, la hipòtesi extrema, a partir d’un nivell de base de 188 milions, el 2019. En comparació, la crisi financera mundial de 2008-2009 va augmentar l’atur en 22 milions. Així mateix, l’OIT preveu un augment exponencial de la subocupació, atès que les conseqüències econòmiques del brot del virus es traduiran en reduccions de les hores de treball i els salaris. En els països en vies de desenvolupament, és possible que les restriccions al moviment de persones i mercaderies, ara anul·larien l’efecte amortidor que en aquesta àrea econòmica acostuma a tenir el treball per compte propi.

Les caigudes en ocupació comporten així mateix grans pèrdues d’ingressos per als treballadors. Segons l’OIT, se situarien entre 860.000 milions de dòlars i 3,4 bilions de dòlars a finals del 2020. Això es traduirà en caigudes en el consum de béns i serveis, cosa que alhora afectarà les perspectives de les empreses i les economies.

També és previsible un important augment de la pobresa laboral, donat que la pressió sobre els ingressos pot tenir un efecte devastador sobre els treballadors que es troben a la vora de llindar de pobresa. L’OIT rstima que entre 8,8 i 35 milions de persones estaran en situació de pobresa laboral a tot el món, davant l’estimació original per al 2020, que preveia una disminució de 14 milions a tot el món.

Per tal d’esmorteir els efectes del virus sobre el treball, l’OIT demana que s’adoptin a gran escala mesures encaminades a protegir els treballadors al llocs de treball, estimular l’economia i l’ocupació i sostenir els llocs de treball i els ingressos. Dins d’aquests eixos, hi ha l’ampliació de la protecció social, el suport per a mantenir l’ocupació -treball a jornada reduïda, vacances pagades i altres subsidis- i la concessió d’ajuts financers i desgravacions fiscals, en particular a les microempreses i pimes. A més a més, hom proposa mesures de política fiscal i monetària, així com préstecs i ajut financer a sectors econòmics concrets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.