Opinió

El teletreball revoluciona la feina

La implantació de manera accelerada d’eines digitals per facilitar la feina des de la llar marcarà un abans i un després en l’àmbit laboral

Bona part d’aquelles empreses que es van acollir a ERTO a principi d’aquesta crisi sanitària, que malauradament tantes vides s’ha emportat i que encara no hem tancat, estan allargant els expedients com a mínim unes setmanes més. I encara que hi ha sectors més afectats que d’altres, moltes esperen que l’arribada de l’anomenada nova realitat els atorgui una mica més de visibilitat en el seu negoci i, per extensió, en les seves necessitats laborals. ERTO, borses d’hores, permisos especials, vacances, distribució irregular de temps de feina, etc. són instruments que han utilitzat les empreses en les últimes setmanes, en major o menor mesura, per adaptar-se a la situació excepcional en què ens trobem.

Malgrat tot això, la gran revolució d’aquesta crisi en el camp laboral ha estat, sens dubte, el teletreball. La implantació de manera accelerada d’eines digitals per facilitar la feina des de la llar marcarà un abans i un després en l’àmbit laboral. Hem descobert com és de còmode posar-se a treballar sense l’obligació d’anar a l’oficina i estalviar-nos, entre altres coses, pesats desplaçaments. Evidentment, la situació en bona part és revertirà i tornarem a les cadires i taules que vam deixar desocupades el 14 de març, però les empreses han pogut tastar que el teletreball funciona i en molts casos -no sempre, això ho hem de tenir molt clar- és una alternativa viable a altres formes d’organitzar-se. El departament de recursos humans serà clau en aquest procés i passarà a tenir un paper estratègic en totes les organitzacions.

Les conseqüències que tindrà això seran grans i, a partir d’aquí, s’hauran de buscar eines per enfortir i cohesionar els equips de treball per no caure en un excessiu individualisme. Malgrat l’avenç de les tecnologies digitals, el contacte humà enforteix les relacions i facilita la feina conjunta. Tothom sap que, per exemple, quan un arriba a una nova feina l’escalf dels nous companys és clau per aconseguir una integració d’èxit. Com també ho és aquest suport directe davant de reptes especialment costosos que de forma més o menys regular tots hem d’afrontar al lloc de treball.

Amb menys contacte personal, la comunicació tindrà encara més importància i, per aquells que liderin equips, serà una habilitat cada cop més necessària per aconseguir traspassar la pantalla. Una més gran preocupació pels col·laboradors i una sostenibilitat en el temps de les tasques a desenvolupar són valors que guanyaran pes en l’àmbit laboral del futur. Com també ho farà la formació digital destinada a donar a conèixer les últimes innovacions telemàtiques que amb regularitat ens presentarà la nostra empresa.

Encara falta temps per a un retorn massiu de treballadors a les oficines. Les mesures de seguretat implantades per moltes empreses mantindran encara una part important de la plantilla treballant des de casa fins a, com a mínim, després de l’estiu. La incorporació serà esglaonada, a mesura que es vagin implantant les mesures necessàries per minimitzar els riscos. També serà essencial el retorn d’altres serveis ara aturats i que són fonamentals per reprendre les activitats amb normalitat, com les escoles i la restauració. No obstant això, quan arribi aquest retorn anirà acompanyat també d’una reflexió més profunda sobre les noves maneres de treballar que hem posat en pràctica aquestes últimes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.