Gran angular

Les renovables s’ofereixen per reactivar Catalunya

UNEFCAT i EòlicCat fan arribar al Govern un pla basat en crèdits tous per promoure projectes i accelerar-ne la tramitació

UNEFCAT, associació que aplega empreses del sector fotovoltaic, i EolicCat, la patronal eòlica, han fet arribar al Govern una proposta de reactivació de l’economia catalana a partir de la inversió en les energies renovables.

La proposta es basa en tres eixos fonamentals. En primer lloc, es proposa un programa de crèdits tous de l’ICF per a pimes que estimuli la implantació de projectes, sobretot d’autoconsum, i un altre programa per a organismes públics, administracions locals i entitat per tirar endavant projectes renovables o permetre’ls la participació financera en projectes eòlics o fotovoltaics privats que s’hagin d’implantar al seu territori.

Una segona qüestió és reactivar la ponència d’energies renovables, aturada per l’estat d’alarma, per tal d’accelerar la tramitació i aprovació de projectes. Totes dues patronals consideren que aquest punt és fonamental, de cara a la propera convocatòria de subhastes de nova potència renovable per part del Ministeri de Transició Ecològica, que prioritzarà aquells projectes que ja disposin d’autorització.

En l’àmbit eòlic, hom lamenta el retard en què encara es troba Catalunya respecte a altres comunitats autònomes de l’Estat: d’un total de 123 projectes (3.904,5 MW) amb autorització administrativa prèvia i de construcció a tot l’Estat, alguns dels quals ja han iniciat les obres, només n’hi ha 6 (168,75 MW) ubicats a Catalunya, el 4,9% dels projectes i el 4,3% de la potència, cap d’ells encara en construcció, perquè estan pendents de diverses tramitacions, com expropiacions, declaració d’utilitat pública i semblants.

Un problema semblant pateix l’energia fotovoltaica, que està totalment aturada a Catalunya, entre que a la restat de territoris de l’Estat ha crescut més durant el darrer any que en els últims deu anys.

Una tercera demanda és constituir un fons de compensació territorial per promoure activitats relacionades amb el medi ambient i el desenvolupament local en els territoris on s’instal·lin les noves plantes de generació. El fons caldria dotar-lo amb els impostos ambientals a línies elèctriques que s’han establert mitjançant la Llei 5/2020 del 29 d’abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

La implantació de 6.270 MW de nova capacitat de generació fotovoltaica i de 4.092,35 MW de nova capacitat eòlica fins a l’any 2030 per cobrir els objectius de renovables del Govern i la Unió Europea, suposarà unes inversions totals de 9.534 milions d’euros, 5.568,5 milions en instal·lacions fotovoltaiques i 3.965,5 milions en instal·lacions eòliques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.