Gran angular

La demanda de gas natural va créixer un 14% el 2019

Un informe de Naturgy assenyala que el sector va poder exercir de font energètica complementària de les energies renovables

La demanda de gas natural al mercat espanyol va augmentar gairebé un 14% el 2019, tot recuperant el sender de creixement, després de la reculada de l’any 2019.

Segons recull l’informe El sector del gas natural en números, elaborat per la Fundació Naturgy, la distribució de la demanda, per mercats, va ser així: industrial, 59%; generació, 28%; comercial i residencial, 13%. La demanda de gas natural per a generació elèctrica amb cicles combinats va ser la que més va créixer, un 80%, fins a assolir gairebé una tercera part de la demanda total.

Segons l’expert en mercats energètics, Miguel Ángel Lasheras, “l’increment demostra que el gas va actuar com una font d’energia complementària a la generació renovable, en un context de reducció de la generació amb carbó.” Al seu parer, “estem immersos en un procés de transició energètica, en què el gas juga un paper rellevant com a suport per al desenvolupament de les renovables per a sectors on no és factible l’electrificació en la indústria o en el transport.”

El 2019, el sector va estar bastant equilibrat quant a costos i ingressos del sistema regulat, de fet va tenir un superàvit de 354 milions d’euros, que tot i que no compensa els dèficits d’anys anteriors a 2015 (hi ha encara 783 milions de dèficit acumulat), n’han suposat una rellevant reducció.

Lasheras recorda que aquest any 2020 s’implementarà la nova regulació de la distribució, segons la Circular 4/2020 de la CNMC per a l’horitzó 2021 a 2026. “Caldrà observar com es comporta aquest nou marc en la retribució d’actius i en les taxes de rendibilitat. Hem de tenir en compte que el procés de transició ecològica demanarà un esforç inversor important al sector del gas, en la mesura en què es plantegi la substitució progressiva del gas natural per gasos renovables i hidrogen”, explica l’expert. Tenint això en compte, Lasheras afirma que “la regulació probablement haurà de tenir una major flexibilitat i necessitarà adaptar-se”.

El document de la Fundació Naturgy també recull dades dels proveïments, que van créixer un 6,85% respecte de l’any anterior. El proveïment de gas natural liquat (GNL) va créixer un 44%, degut a un context de reducció de preus en el mercat internacional. Això va fer que augmentés la utilització mitjana de les plantes de regasificació, del 21% el 2018 al 33% l’any 2019, i que l’emplenament dels magatzems subterranis assolís, per primer cop, un 90% de la seva capacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.