Empreses

Cal estar molt a prop dels inversors

DiverInvest, Eafi barcelonina fundada el 2007 per David Levy, ja ha aconseguit gestionar un volum de patrimoni de 1.000 milions d’euros

A DiverInvest demanen als seus clients fugir de l’endeutament

El bon assessorament financer s’assoleix a partir del coneixement de les esperances i pors de l’inversor, i per això cal aprofundir en la seva psicologia. La mancança d’aquesta intimitat la va poder observar el barceloní David Levy a la seva estada al banc d’inversions Merrill Lynch, i de tornada a Barcelona va voler crear el seu propi servei d’assessorament, tot posant al capdamunt de tot el principi de la proximitat amb el client. DiverInvest va néixer el 2007 sota aquest criteri principal, a més a més de “ser plenament independent, i no estar vinculada a entitats financeres o a productes concrets”, com explica Levy, que el 2009, amb l’aparició de la figura jurídica, va convertir DiverInvest en una de les primeres empreses d’assessorament financer (Eafi) de l’Estat.

Diversos serveis.

Al llarg d’aquests anys, DiverInvest ha aconseguit arribar a gestionar més de 1.000 milions d’euros de patrimoni, i ha ampliat el seu ventall de serveis, tot incloent-hi l’assessorament fiscal i en patrimoni immobiliari, amb un plantejament de 360 graus.

Dins d’aquest model de tenir el màxim acostament amb el client, a DiverInvest no els serveix que els ofereixin “per gestionar només una part del patrimoni”: “Ho demanem tot, és la nostra filosofia.” Això sí, dins aquesta filosofia, s’hi encabeix la prudència: “Recomanem invertir en valors de qualitat, per poder dormir tranquils. En el nostre mètode es tracta de fer créixer lentament el patrimoni.” No debades, David Levy procedeix d’una família d’industrials del tèxtil, i això imprimeix caràcter, en el sentit d’invertir amb cautela, com ell mateix reconeix.

Levy insisteix: “Les nostres polítiques de control de riscos ens han anat força bé, no hem fet perdre diners a cap client. A la faula de la tortuga i la llebre, nosaltres ens quedem amb el paper de la tortuga.” Una prova d’aquesta manera de fer: “En algun moment crític de la crisi financera anterior, nosaltres dèiem als nostres clients que millor que mantinguessin la liquiditat, mentre que els bancs els demanaven que invertissin.”

El negoci de DiverInvest es divideix fonamentalment entre family offices (gestores de patrimoni familiar), institucions i fundacions privades i particulars. Com explica són àmbits prou diferents: “En els cas de les institucions, els terminis per concretar una inversió s’allarguen, se sotmeten al vistiplau de comitès.”

A David Levy, que durant una bona colla d’anys va poder copsar quin és el comportament de l’inversor mitjà dels Estats Units, mai l’ha deixat de sorprendre la importància que en la nostra cultura financera té el sector immobiliari: “És molt difícil que tinguem un perfil d’inversor 100% a borsa. Molts dels nostres clients encara veuen el totxo com un refugi, i ara, amb la crisi de la covid, compren pisos per no haver de guardar els diners al banc, tot aprofitant que els preus del sector immobiliari estan alts.” Aquest prejudici cultural costa de desarrelar, atès que “els clients veuen com la borsa fluctua constantment, dia a dia els preus pugen i baixen, mentre que al sector immobiliari aquests moviments són més lents”.

Una de les conviccions que David Levy ha volgut mantenir al llarg de tots aquests anys d’activitat de DiverInvest és que, “si tens patrimoni, no et busquis problemes endeutant-te. En tot cas, si per materialitzar una operació és necessari una mica de palanquejament, bé, però mai com a forma d’actuar”. Levy recorda que, a la crisi anterior, una de les tasques de DiverInvest va ser ajudar els seus clients a reduir l’endeutament: “Els dèiem que, si tenien deute, calia vendre ràpid per reduir-lo.”

En paral·lel a DiverInvest, David Levy ha consolidat MigranodeArena.com, un market place al qual s’han adherit 2.500 ONG de tot l’Estat per recaptar a través del finançament col·lectiu diners per a projectes socials. Fins ara, ha recaptat 12 milions d’euros, 2 dels quals durant la crisi sanitària que encara estem patint.

Les oportunitats són ben lluny de la UE

Dos terços de la inversió que canalitza DiverInvest es realitzen fora del perímetre financer de la UE. Descartat l’Ibex 35 –“No invertim a Espanya perquè no hi veiem possibilitats de creixement–”, el punt de mira és ben a l’est, a Àsia, sense oblidar mai les possibilitats que en un moment determinat poden oferir els Estats Units. “Ara invertim molt a la Xina, pel seu enorme potencial: genera el 30% del PIB mundial però, en canvi, en l’índex de borsa mundial, només suposa un 7%.” La inversió a Àsia es localitza, en l’estratègia que recomana DiverInvest als seus clients, en empreses tecnològiques, que estan cridades a ser els valors més sòlids. Pel que fa a les borses europees, David Levy no s’està de dir: “En cinc o deu anys, no sabem cap a on aniran.” En canvi, mai no s’ha de perdre la fe en els Estats Units, “una economia molt dinàmica”.

En el moment actual, hom recomana al client conservador “que compri borsa”: “Perquè el risc de deixar els diners al banc i que aquest faci fallida hi és. Cal comprar accions de companyies que perduren, com ara Coca-Cola, Apple, Danone i Roche.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.