Emprenedors

Un robot fet a casa que mou la indústria

Steering Machines crea un vehicle omnidireccional per transportar material

Enmig d’un fenomen d’impuls a la reindustrialització d’Europa, neix al cor del Centre de Desenvolupament d’Equips Industrials de la UPC, Steering Machines, una start-up industrial que ha desenvolupat un robot per transportar material o utillatge, tant innovador que planta cara als avantatjats robots japonesos i holandesos. La seva aportació innovadora és que ha desenvolupat un vehicle autònom amb moviment omnidireccional, però amb rodes convencionals, que millora la flexibilitat i la llibertat de circulació. Es tracta, doncs, d’un robot que es pot moure en espais reduïts i en espais on, a més, hi hagi persones o on hagi d’interactuar amb altres màquines sense haver de fer maniobres, sinó com ho faria una persona. I, a més, li han incorporat una tecnologia que té un vehicle autònom, “amb un sistema d’escàners que registra el seu entorn i li permet ubicar-se i calcular la trajectòria que ha de recórrer sense haver de ser guiat”, explica Juanjo Canuto, CEO i cofundador de l’start-up juntament amb el subdirector del Centre de Desenvolupament d’Equips Industrials, Carles Domènech.

El robot és una plataforma sobre la qual es poden muntar els utillatges o accessoris que es necessitin en plantes de producció o en centres logístics i que contribueix a la robotització de l’ecosistema industrial.

Tot el procés de recerca d’aquest innovador sistema de mobilitat es va desenvolupar dins del centre de recerca mentre Juanjo Canuto era estudiant i duia a terme el projecte de final de carrera. Juntament amb Carles Domènech, van començar a fer el procés de validació de la idea, que va trigar uns dos anys. El juny del 2018, van decidir fer un pas endavant i van fundar Steering Machines per poder portar al mercat la seva recerca. Aleshores, van començar un programa d’acceleració de Barcelona Activa. “Nosaltres som enginyers, teníem molts coneixements per desenvolupar tecnologia, però no per crear una empresa, i Barcelona Activa ens va permetre conèixer les particularitats de l’ecosistema emprenedor”, diu el CEO.

El seu pas per Barcelona Activa es va saldar amb un bon bagatge en gestió empresarial i amb una menció especial. Van estar seleccionats com la millor start-up del programa. Poc després, van aconseguir tancar una ronda d’inversió per portar la tecnologia al mercat. Així que durant el 2019, es van dedicar a acabar de dissenyar el producte i, a més, van entrar a la primera acceleradora de start-ups industrials de l’Estat, IQS Tech Factory.

El gener passat, van aconseguir vendre els seus primers robots a un grup industrial, però amb la pandèmia tots els plans de comercialització de l’start-up es van veure aturats.

Aquest mes, però, han engegat noves accions comercials entre el sector industrial català i espanyol. A mitjà termini, s’orientaran també cap al mercat europeu. “Si tanquem l’any amb vendes, el 2021 el creixement pot ser exponencial”, diu Canuto. A més de la innovació, tenen el valor afegit de ser un producte fet aquí. Els seus components i la producció es fan en una empresa de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.