Gran angular

Recuperar metalls i minerals de la dessalinització

El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte internacional Sea4Value, de recuperació de metalls i minerals del procés de dessalinització

El centre tecnològic Eurecat és el coordinador del projecte europeu d’economia circular Sea4Value, en què es desenvoluparà un procés de recuperació de metalls i minerals d’alt valor procedents dels efluents generats en plantes de dessalinització d’aigua de mar, per tal de convertir-los en una font de matèries primeres.

Arreu del món, les 16.000 plantes de dessalinització que estan en funcionament aboquen un efluent bàsicament salí però que concentra compostos valuosos, com ara el liti o el magnesi, entre altres. El projecte Sea4Value pretèn convertir la salmorra en la tercera font de matèries primeres valuoses de la UE.

Tal com explica el director de la Unitat d’Aigua, Aire i Sòls d’Eurecat, Xavier Martínez-Lladó, “l’accés sostenible a determinades matèries primeres considerades com a crítiques és fonamental per a l’economia i, en aquest sentit, per a la Unió Europea és imprescindible assegurar-ne la seva disponibilitat present i futura.”

Durant quatre anys, l’equip internacional del projecte desenvoluparà noves tecnologies de separació selectiva, concentració i cristal·lització per transformar una part de l’abocament de les dessalinitzadores en una font sostenible de matèries primeres. A més a més, aquests nous processos tenen per objectiu incrementar en un 30% la quantitat d’aigua potable obtinguda.

Els resultats del projecte busquen generar noves oportunitats de negoci per als operadors de plantes dessaladores d’aigua de mar i crear també una nova font local de minerals per als països europeus, ajudant la indústria a disminuir la seva dependència de les importacions i incrementant la sostenibilitat dels processos d’obtenció de matèries primeres.

El projecte Sea4Value, finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, compta amb un consorci format per 15 socis d’Espanya, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Ucraïna, Països Baixos i Finlàndia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.