Economia

Un estudi de les empreses de la demarcació servirà per detectar-ne l’evolució

La Diputació de Girona elabora una radiografia inicial amb dades del registre mercantil del 2018

Vol ser “útil per a governs locals i agents econòmics”

El 2018 hi havia registrades 14.713 empreses a la demarcació de Girona i 142.960 llocs de treball amb un volum de negoci de 25.292 milions d’euros. Les xifres formen part de l’estudi sobre l’estructura empresarial de les comarques gironines elaborat pel Servei de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local de la Diputació de Girona a partir dels comptes anuals que les empreses presenten al registre mercantil. L’informe vol ser “una fotografia inicial” que ha de tenir continuïtat amb l’objectiu “d’analitzar els canvis i quins efectes té l’evolució de l’economia en diferents sectors”, assenyala el vicepresident de la Diputació de Girona, Pau Presas. “Veurem l’impacte de la Covid-19 en l’informe que elaborem a partir del 2022”, recorda. L’estudi ha segmentat la informació en els àmbits local i comarcal i pot ser “útil per als municipis i els consells comarcals, però també per als agents econòmics gironins”, remarca Presas.

Quant a l’anàlisi comarcal, l’informe assenyala que l’Alt Empordà és una comarca de serveis, amb un 81,5% de la facturació total procedent d’aquesta activitat. En sentit contrari, és la comarca amb menys presència industrial. És a l’Alt Empordà on únic sector, el comerç a l’engròs d’alimentació i begudes, concentra el 35,8% del total de la xifra de negoci de la comarca. Per altra banda, el Baix Empordà és una de les comarques més diversificades del teixit empresarial. Quatre de les cinc primeres empreses per volum de negoci estan situades a Torroella de Montgrí. L’estudi detecta que la Garrotxa es caracteritza per tenir una elevada presència d’empreses històriques, on el pes del sector industrial és d’un 70,1%; el més elevat de la demarcació. El Gironès concentra un 26,4% de societats mercantils, el nombre més elevat de les comarques gironines. Això la converteix en la comarca amb el volum de negoci més alt, un 29,3% i la que té més ocupació de la demarcació, un 34,9%. El Pla de l’Estany és la que presenta més xifra de negoci en el sector agrícola i ramader, un 33,8% de la demarcació. El Ripollès té una notòria presència d’empreses grans, amb un 10% de les 438 empreses de la comarca com a societat anònima. A la Selva, més d’una quarta part de la xifra de negoci la generen empreses de Riudellots de la Selva. I la Cerdanya és la comarca amb més presència d’empreses joves i majoritàriament dedicades als serveis.

LA XIFRA

14.713
empreses hi ha a la demarcació, segons les dades del registre mercantil de l’any 2018.

LA FRASE

Veurem l’impacte de la Covid-19 en l’informe que elaborem a partir de les dades del 2022
Pau Presas
vicepresident de la diputació de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.