Gran angular

Fins a un 67% dels partícips en plans de pensions no hi fan aportacions periòdiques

Segons un estudi d’InbestMe, només un 1,7% dels partícips s’acosta als màxims d’aportació, de 6.001 a 8.000 euros

Fins a un 67% dels partícips en plans de pensions no hi fan aportacions periòdiques, mentre que dins del 33% restant, el 19% ho fan amb una quantitat inferior o igual a 900 euros anuals, i només un 1,7% dels partícips s’acosta als màxims (de 6.001 a 8.000 euros), segons recull l’estudi sobre plans de pensions realitzat per InbestMe.

Val a dir que, com destaquen els autors de l’estudi, en l’actual tràmit dels Pressupostos Generals de l’Estat, hom ha proposat reduir de 8.000 a 2.000 l’import d’aportacions màximes del partícip a plans individuals o col·lectius, si bé el límit conjunt de reducció (aportacions del partícip i de l’empresa) s’amplia de 8.000 euros a 10.000 euros. Com assenyala InbestMe, que només l’1,7% dels partícips faci aportacions que s’acostin al màxim, “s’ha utilitzat com a un dels motius per baixar la reducció als plans individuals. Però, curiosament, aquesta xifra és igualment baixa en els plans col·lectius, de l’1,6%, una dècima menys que per als plans individuals.” La mesura, per als analistes d’InbestMe, “no és positiva, perquè tot el que sigui limitar l’estalvi/inversió és una mala notícia.” En tot cas, observen, el canvi suposa un desafiament perquè es creïn nous plans d’ocupació competitius per a més treballadors i autònoms.

Aquesta aportació tan migrada, que fa una mitjana en el pla de pensions individual de 9.780 euros, fa pensar que “hi ha una manca de confiança en el producte o en la seva correcta gestió.” Val a dir que, a l’Estat espanyol, els estalviadors destinen només un 5,2% dels seus estalvis als plans de pensions, mentre que els dipòsits bancaris, amb un 38%, segueixen sent el principal vehicle on dipositar els estalvis.

El pes dels plans de pensions a l’Estat espanyol en relació al PIB és del 8,8%, un dels més baixos dels països de l’OCDE, en què la mitjana ponderada és del 53,3%.

A l’estudi hom critica que els plans de pensions individuals, amb comissions que arriben a l’1,18%, tot sumant la comissió de gestió i la dipositària, condiciona, amb la manca d’eficiència de molts dels plans i un perfilat massa prudent estan condicionant unes rendibilitats mitjanes dels plans de pensió a Espanya per sota de la inflació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.