Gran angular

El sector de renovables demana subhastes específiques per tecnologia

A unes jornades d’APPA Renovables, el sector s’ha lamentat que els preus de la darrera subhasta han estat baixos, en comparació als de països veïns

El sector de les energies renovables reclama que les pròximes subhastes que es convoquin siguin específiques per tecnologies, per tal que no s’acumulin projectes que podrien dificultar la gestió del sistema i provocar desequilibris al mercat.

Aquesta petició ha protagonitzat les jornades Lliçons apreses de les subhastes renovables, convocada per APPA Renovables, l’associació de referència del sector. A l’esdeveniment, que ha aplegat més de 350 professionals, s’ha analitzat l’adjudicació, el 26 de gener passat, de 3.043 MW de potència renovable, a un preu de 24,47 euros/MWh, un 43% per sota de l’estimació del mercat. Segons el director general d’APPA Renovables, José María González Moya, “el preu que s’ha ofertat, molt per sota d’altres subhastes del nostre entorn, ens mostra que hi ha estratègies que van més enllà de l’estricte criteri de cost de generació i que faran necessari vetllar en subhastes futures perquè es posin en marxa els projectes i hi hagi un retorn adequat de la inversió.”

Segons van reflexionar diversos professionals, en el futur caldrà comprendre, més enllà de la qüestió del preu, que hi ha tecnologies renovavbles complementàries entre sí a causa de les seves diferències, i és per això que no té sentit celebrar subhastes tecnològicament neutres.

A més a més, des del sector es demana que es diferenciïn els projectes per la seva grandària. Segons van manifestar diverses veus, no s’hauria de permetre que les plantes fotovoltaiques de 200 MW treguin del mercat projectes que puguin ser considerats petits. Com diu González Moya, “beneficiar-nos de les economies d’escala no hauria de suposar no fer partícipis de la transició energètica tot el nostre entramat empresarial.”

Com s’ha conclòs a la jornada, el resultat de la subhasta pot resultar enganyós, en veure com s’assemblen els preus adjudicats a la tecnologia solar i eòlica. El preu adjudicat a l’eòlica va ser de 25,3º euros per MWh i va estar determinat per la baixa oferta de l’agent que es va adjudicar més del 60% de la capacitat eòlica assignada. En canvi, el preu de la quota inicialment assignada a la fotovoltaica (1 GW) va ser bastant més repartit, de 22,29 euros per MW/h, més de 3 euros per MWh per sota de la potència reservada per a l’eòlica. Això demostraria, segons diverses veus del sector, que cal tenir en compte el valor de les tecnologies i no només el preu, ja que l’aportació al subministrament elèctric de totes dues tecnologies és totalment diferent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.