Empreses

BE serà l’elèctrica d’altres ajuntaments

. Barcelona Energia negocia ser la comercialitzadora dels trenta-sis municipis de l’àrea metropolitana El 2020 va augmentar un 96%

Barcelona Energia aspira a ser un operador 360º, i a treballar en tots els àmbits

Barcelona Energia (BE), la comercialitzadora pública d’energia elèctrica de l’Ajuntament de Barcelona, està ultimant les negociacions per esdevenir la comercialitzadora de trenta-sis ajuntaments de l’àrea metropolitana.

Explica Xavier Balsa, responsable de màrqueting de BE: “Tenim usuaris a tots els municipis de l’àrea metropolitana, i ara estem en negociacions avançades per ser els comercialitzadors de diversos ajuntaments d’aquesta zona.” La consecució d’aquests contractes amb grans clients seria una gran passa endavant de la comercialitzadora, que així apuntalaria la seva posició de mercat. BE, que va iniciar l’any 2021 amb més de 3.100 usuaris a tota l’àrea metropolitana, després d’haver crescut a un ritme superior al 96% anual durant el 2020, s’ha posicionat entre les deu primeres comercialitzadores en quota de mercat dins l’àrea metropolitana. Durant l’onada de fred del mes de gener passat, BE va multiplicar per 8,5 el nombre de contractacions diàries per beneficiar-se dels descomptes que ofereix: “El canvi a la tarifa variable de BE ja es tradueix en un estalvi de 84 euros anuals, i amb l’assessorament personalitzat de tarifa es generen uns 54 euros d’estalvi, als quals cal sumar 69,35 euros més de reducció del rebut anual amb l’assessorament personalitzat d’optimització de la potència.” Un 65% dels usuaris de la companyia estan subscrits a la tarifa variable.

Amb l’oferta de Barcelona Energia, una família només paga 24 cèntims d’euro en marge de gestió per cada 100 KW. Com a comercialitzadora de l’Ajuntament, Barcelona Energia ha aconseguit per a la ciutat un estalvi d’1,3 milions d’euros. Val a dir que el 67% dels usuaris de BE tenen la tarifa variable, que, segons afirma BE, és la 100% renovable més econòmica del mercat i suposa un 15,5% d’estalvi respecte a les tarifes dels competidors. Així mateix, BE també ha impulsat diverses compres col·lectives d’energia.

Els més de 4.700 punts de subministrament públics que funcionen amb l’electricitat de BE deixen d’emetre 100.000 tones de CO2 cada any. BE, que va aconseguir l’any 2019 uns beneficis d’1,5 milions d’euros, “els reinverteix en millores del servei, cosa que decideixen els usuaris en assemblea, perquè un altre eix estratègic és esdevenir referent a l’hora d’empoderar la ciutadania”. A partir de la capacitat de decisió de l’usuari, BE aspira a “convertir-se en un operador 360º, que pugui treballar tant en eficiència energètica, com en autoconsum, instal·lació de punts de recàrrega del vehicle elèctric o a canviar equips tèrmics per elèctrics”. L’any 2020 va ser un any en què BE va treballar més a fons el segment de les empreses, i ja en compta 200 entre els seus clients. Exemplifica la seva tasca en aquest segment la tasca d’assessoria energètica duta a terme amb els quaranta-tres mercats municipals de Barcelona. “Hem aconseguit que els comerciants s’estiguin estalviant fins a un 15% en el rebut de la llum, i que passin com a clients a BE.” A més, s’ha aconseguit un estalvi de 57 tones de CO2 anual per cada mercat amb què s’ha col·laborat. Val a dir que d’ençà que va iniciar les seves activitats, BE ha aconseguit un estalvi de 100.000 tones de CO2, o el que és el mateix, “catorze voltes a la terra per l’equador d’un cotxe dièsel”, com assenyala Xavier Balsa.

transició energètica

El repte de l’autoconsum

La reinversió dels beneficis, que decideixen en assemblea els usuaris, té ara un clar objectiu: l’estímul de l’autoconsum, en habitatge compartit i unifamiliar. Com diu Balsa: “Els nostres avantatges són la discriminació horària, amb l’aprofitament al màxim de les hores de sol per oferir un preu competitiu, i la compensació amb descomptes dels excedents que s’han retornat a la xarxa.” A més, l’Ajuntament ofereix un 50% de descompte de l’IBI durant tres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.