Focus

Petites, en moren més que en neixen

microempreses. El 94% de les empreses tenen menys de deu assalariats. Des del tercer trimestre del 2007, hi ha més baixes que altes

La construcció registra el saldo demogràfic més negatiu

El Butlletí de Demografia Empresarial del Departament de Treball assenyala que en el primer trimestre del 2010 a Catalunya hi havia 594.315 empreses amb activitat. Majoritàriament (77,7%) actuen en el sector dels serveis, el 54,3% no tenen personal assalariat i el 39,4% tenen d'1 a 9 assalariats. Així doncs, gairebé el 94% del teixit empresarial català són microempreses, i més de la meitat adopten la forma de persona física.

En el primer trimestre hi va haver 15.681 altes pures ( empreses inactives en els vuit trimestres anteriors) i 5.923, reactivacions d'empreses parades en el trimestre anterior però que sí havien estat actives en algun dels altres set trimestres. D'altra banda, 26.533 empreses es van donar de baixa. En fer el saldo entre altes i baixes d'empreses i en posar-ho en relació amb les empreses existents prèviament, s'obté una taxa neta d'entrada del -0,82%. Aquest resultat negatiu —més morts d'empreses que creacions— és una constant des del tercer trimestre del 2007.

Un altre dels indicadors analitzats en el butlletí és la rotació empresarial, que valora la proporció que representen les empreses que s'han donat d'alta més les que s'han donat de baixa sobre el total d'empreses existents. El primer trimestre era del 8,10%, i s'elevava a l'11,37% en la construcció, en consonància amb la naturalesa de l'activitat que desenvolupa. Malgrat aquest major moviment, el saldo final en la construcció assoleix els valors més negatius, amb una taxa neta d'entrada del -3,27%. Per contra, els serveis es mostren com el sector on hi ha un major equilibri entre entrades i sortides d'empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.