Focus

“S'hauria d'estimular l'esperit emprenedor des de l'escola”

El principal motiu dels fracassos empresarials és que el projecte s'engega sense els diners suficients?

No necessàriament. Els diners són importants, però no el més important. L'important és que la idea de negoci respongui a una necessitat real del mercat.

Si hi ha una bona idea de negoci i el finançament adequat, quines són les amenaces més importants perquè es consolidi?

L'empresa pot morir per falta d'oxigen o per excés. Pot fracassar perquè no s'està preparat per sortir al mercat o al contrari, per una previsió massa moderada. Les crisis de creixement són molt més difícils de superar que les de naixement. De motius n'hi ha molts –una preparació inadequada en recursos humans, una competència molt dura...–, però el gran problema amb la crisi és que moltes empreses es creen no per oportunitat sinó per necessitat, només cal veure les dades de capitalització de la prestació d'atur.

Segons la CE, l'Estat espanyol és, després de Bèlgica, Lituània i Portugal, el país europeu amb un percentatge més elevat de població que mai s'ha plantejat la possibilitat d'iniciar un negoci propi. És por del fracàs o realisme de qui sap que ser empresari no és tan fàcil?

Estem mal acostumats. Aquest país, i sobretot Catalunya, havia estat molt emprenedor, però la cultura dels darrers vint anys segons la qual ho teníem tot bastant resolt ha perjudicat molt l'afany d'emprendre. No parlo només de crear empreses, és que els estudiants no van a festes o viatges de fi de curs si no els ho donen fet! El col·lectiu potencialment més emprenedor, el jovent, vol treballar en una multinacional, fer-se funcionari o seguir estudiant tota la vida.

I això com es canvia?

Cal un canvi de model cultural, si més no perquè les coses no tornaran a ser com abans. Motivar que hi hagi il·lusió per fer coses noves. I això es fa des de baix, estimulant l'esperit emprenedor des de l'ensenyament bàsic. Hi ha exemples interessants, com ara el de l'Argentina, on s'han espavilat molt: tenen uns programes d'estímul en el nivell d'infantils molt bons, que van crear arran de la crisi del corralito.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.