Opinió

El suport normatiu a les ‘start-ups’

Des de fa anys, a Espanya hi ha un consens general sobre la necessitat de promoure un marc legal adequat per al desenvolupament de les start-ups basat a agilitzar i simplificar una normativa que garanteixi flexibilitat i s’adapti al dinamisme i al creixement exponencial d’aquest tipus d’empreses. L’activitat de les start-ups es troba subjecta a lleis de diferent naturalesa que no tenen en compte les particularitats d’aquests nous models de negoci i que imposen requisits excessivament exigents.

Finalment, el govern ha donat llum verda a l’avantprojecte de la futura llei de foment de l’ecosistema d’empreses emergents que regularà les start-ups i que donarà audiència pública per tal que tots els agents interessats puguin fer les seves propostes abans de conformar el text definitiu. Als efectes d’aquesta nova regulació, seran considerades start-ups empreses amb base tecnològica, seu social i més de la meitat dels seus empleats a Espanya, edat inferior a cinc anys (set en sectors de biotecnologia, tecnologia i industrial), que no cotitzin en borsa ni reparteixin dividends i amb una facturació inferior a 5 milions d’euros a l’any. Algunes de les mesures anunciades són les següents: 1.Fixació de tipus reduïts a l’impost sobre societats (15%) i a l’impost sobre la renda de no residents en el primer període impositiu en què la base sigui positiva i en els tres exercicis següents. 2. Establir sistemes més flexibles d’ajornament de deutes tributaris. 3. Elevar l’import de l’exempció a l’IRPF de la retribució a empleats de start-ups en plans d’incentius. 4. Eliminar l’obligació de fer pagaments fraccionats a compte de l’impost sobre societats així com agilitzar aspectes administratius.

Inevitablement, aquestes mesures s’acompanyen de millores per atraure inversió, tant local com estrangera. En aquest sentit, ens preveuen millores en el règim fiscal tants dels business angels (aporten inversió econòmica, experiència i contactes amb la fi nalitat d’obtenir una participació accionarial), com de treballadors de grans multinacionals estrangeres (nòmades digitals) que podran accedir a millors condicions de tributació a Espanya. Sens dubte, un bon inici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.