Empreses

Socorristes en el mar del deute

La consultora financera Kreedit preveu una punta de feina perquè les empreses necessiten solucions a l’endeutament

El despatx treballa per trobar fonts de capital que no impliquin crèdit
“Les pimes estan massa endeutades i s’han d’obrir a socis financers”

Kreedit és una firma professional de serveis d’assessorament financer a empreses que fa dies que es prepara per fer front a l’escenari postpandèmia, especialment per al que començarà a quedar al descobert a partir d’aquest mes de setembre a què moltes pimes arriben amb l’aigua al coll. Es preveu una cascada de concursos de creditors, reestructuracions del deute, entrades de socis capitalistes per oxigenar els comptes, canvis de titularitat de negocis... En definitiva, una bona sacsejada del teixit. Jordi Solé Tuyà, fundador i màxim executiu de Kreedit, pronostica que venen temps convulsos marcats per l’ofec financer de molts negocis: “Serem més necessaris que mai”, preveu.

Solé sap del que parla, perquè va muntar el despatx el 2010, en el context de zona catastròfica i de calamitat que va deixar enrere el crac immobiliari i financer del 2008. Aleshores, la situació era també complicada, però d’un altre perfil. Bancs i caixes s’havien agafat els dits amb el totxo i van restringir el crèdit a les empreses i, en un moment de falta d’alternatives, moltes es van veure obligades a abaixar la persiana perquè no podien finançar ni el circulant. El sector bancari va patir un dur procés de concentració tutelat que va complicar encara més les coses per a les empreses. Solé, que havia estat responsable financer de diversos negocis industrials i gaudia d’un intangible tan important en aquest món com la confiança, va decidir posar-lo al servei d’altres empresaris.

En onze anys de vida, Kreedit ha treballat per a unes 1.300 pimes (amb una facturació superior al milió d’euros) i ha aixecat finançament per valor de 300 milions d’euros, bàsicament de deute i principalment a Catalunya. Aquestes xifres converteixen la firma catalana en la més important de recerca de finançament per a pimes de tot l’Estat, segons afirmen ells mateixos. De moment, Kreedit té les oficines a Barcelona i no té previst obrir-ne més, perquè és una activitat que es pot fer sense contacte presencial amb els clients. Ara bé, disposa de delegats comercials a Madrid, Múrcia, Galícia, València i Saragossa.

El cert és que hi ha altres moltes firmes d’assessorament empresarial que ofereixen un ampli ventall de serveis. Però d’especialitzades en finançament, no n’hi ha tantes, i Solé pensa que, en aquestes, el pes específic d’advocats és “massa elevat” en relació als economistes, segons el seu criteri. El director general de Kreedit és diplomat en ciències empresarials.

També és veritat que quan del que es tracta és d’abordar qüestions financeres d’una certa importància, com ara el refinançament del deute, moltes pimes es decanten per contractar els serveis de les grans firmes internacionals d’assessoria, les anomenades big four, és a dir, Deloitte, EY, PwC i KPMG: “No deixa de sorprendre’m aquesta decisió, perquè alguns dels principals client d’aquestes firmes són bancs i això suposa un evident conflicte d’interessos. M’amoïna que alguns empresaris tinguin una mirada tan curta”, afirma Jordi Solé Tuyà.

El responsable de Kreedit no amaga una certa antipatia cap al sector financer tradicional. Les raons són diverses. D’entrada, critica que, a l’hora de prendre una decisió sobre un client, els bancs sovint posen el focus en el passat de l’empresa i obliden els plans de futur, com sí que fa el finançament més alternatiu. Igualment, també critica la mala praxi i la falta de transparència. Sense anar més lluny, lamenta que, durant aquesta pandèmia, hagin concedit els préstecs ICO només als seus clients i no a altres empreses que els hagin sol·licitats. Solé denuncia que aquesta pràctica amaga un interès egoista de canviar risc propi per risc de l’Estat, atès el deteriorament de l’economia i per eludir els impagaments.

Per tot això, i perquè les empreses no poden seguir endeutant-se més amb el banc, a Kreedit treballen amb la hipòtesi que, els pròxims mesos, el repte de molts negocis serà explorar noves vies de finançament, més creatives i allunyades del que estan acostumats. No és res nou. La pandèmia està accelerant una tendència que estava creixent els darrers anys, tot i que era minoritària: “Les empreses no poden assumir més deute i han d’acceptar que entrin socis financers que aportin diners que no s’hagin de tornar”, afirma.

En conseqüència, identificar la millor solució de finançament alternatiu d’empreses molt endeutades serà una de les línies de treball que Kreedit pensa que s’intensificarà en el curt termini. En paral·lel, la firma professional sap que ha d’esmerçar esforços per contrarestar la idea que tenen molts empresaris que el finançament extrabancari és més car: “No es poden comparar solucions de finançament mirant només el tipus d’interès”, adverteix Solé.

Kreedit també espera molta més feina derivada de concursos de creditors i de reestructuracions de deute. També han obert una oficina per canalitzar les sol·licituds als Next Generations: n’han rebut unes 200 demandes.

També estudien crear un vehicle de finançament d’empreses.

KREEDIT

Facturació
1,7 M€
Treballadors
6
Any de fundació
2010
A mitjans del 2020, Kreedit va crear una nova marca pensada per donar resposta a empreses en situació especial. Gide Industrial ofereix serveis de reestructuració interna, gestió dels costos i aportació de socis inversors nous. La firma també està participada per altres professionals especialitzats en plans de viabilitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.