Opinió

Fer de la salut laboral un dret fonamental

La sinistralitat laboral és una xacra. A Catalunya, el 2021, es van produir 201.120 accidents en què van perdre la vida 85 persones

La sinistralitat laboral a Catalunya és una xacra que ha tingut com a conseqüència la pèrdua de la vida de centenars de treballadors i treballadores. Lluny de trobar solucions per posar fi a les inacceptables dades de sinistralitat, aquestes han anat en augment any rere any.

A Catalunya, el 2021, es van produir 201.120 accidents en què van perdre la vida 85 persones (69 al lloc de treball i 16 anant i tornant de la feina) i es van declarar 2.270 malalties professionals, a les quals hem d’afegir totes aquelles que, tot i tenir un origen laboral, no es registren com a tals.

Entre el 2013 –any en què va començar a augmentar la sinistralitat a conseqüència de les reformes laborals– i el 2021, 790 persones han mort a causa de la feina.

Darrere d’aquestes dades hi ha persones amb nom i cognoms, persones que un dia van sortir de casa per guanyar-se la vida i que la van perdre, persones a les quals la falta de mesures preventives i les males condicions de treball els ha malmès la salut, persones que han hagut de triar entre tenir feina o seguretat i salut

També hi ha empreses que incompleixen de manera sistemàtica la llei de prevenció de riscos laborals i una inspecció de treball que no té els mitjans humans ni materials necessaris per abordar aquests incompliments. Un any més, les dades posen de manifest que no tenim llocs de treball segurs ni saludables i que, per tant, el dret a la salut de les persones treballadores no està garantit. La salut laboral és un dret que es vulnera sistemàticament al nostre país, i des de la UGT de Catalunya no parem de reclamar solucions que no arriben.

És una realitat que la precarietat laboral mata. En els últims anys s’han fet passos importants per posar-hi fi, com ara la llei rider, la llei del teletreball i, sobretot, la reforma laboral, que han suposat un gir significatiu en les polítiques sociolaborals. La reducció de la temporalitat que ja s’entreveu amb la reforma laboral serà, sens dubte, un vector de millora dels indicadors de salut i seguretat a la feina.

No obstant això, cal fer més passos per posar fi a aquesta xacra i cal un compromís ferm dels governs i de les empreses per poder capgirar la situació. Reclamem polítiques decidides en matèria de prevenció de riscos i per evitar les malalties professionals. Erradicar les morts a la feina ha de ser una prioritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.