Emprenedors

Tecnologia per evitar infarts

Nimble Diagnostics crea un dispositiu mèdic de detecció amb microones

Nimble Diagnostics és una spin-off nascuda de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB), que ha desenvolupat un dispositiu mèdic que ajudarà a salvar milers de vides. És un sistema de monitoratge de stents (un tub diminut que es col·loca en artèries, venes o altres estructures buides del cos humà per mantenir-les obertes i permetre el correcte flux de sang o d’altres líquids) a través de microones.

El dispositiu que ha ideat Nimble Diagnostics resol una necessitat sanitària que fins ara no estava coberta. La instal·lació de l’stent és una solució mecànica que en un de cada tres casos té problemes de funcionament perquè es pot tornar a taponar o desplaçar. El procediment per saber quin és l’estat del tub és molt invasiu per al pacient, requereix hospitalització, molta exposició a rajos X i un període de baixa laboral. A més, el pacient i el metge no s’adonen dels problemes de l’stent fins que és massa tard i comencen a aparèixer símptomes com infart, ofec o, directament, mort sobtada.

Amb aquests precedents, l’IGTP va demanar col·laboració a la UB i la UPC per dissenyar una tecnologia no invasiva que permetés monitorar l’stent de manera fàcil, àgil i ràpida. D’aquesta cooperació, n’ha sortit un dispositiu que només d’apropar-lo al cor durant poc més d’un minut permet saber si està en condicions òptimes i, per tant, ajudar els facultatius a prevenir els símptomes més greus.

El director general de l’spin-off, Oriol Iborra, biòleg molecular, doctor en cardiologia i membre del grup de recerca ICREC (Insuficiència Cardíaca i Regeneració Cardíaca) de l’Hospital Germans Trias i Pujol, explica que en les proves dutes a terme en animals els resultats han estat molt bons, i calcula que l’any 2026, després de superar totes les exigències reguladores, podrien començar a comercialitzar el dispositiu.

Iborra avança que la idea és que sigui la mateixa firma de nova creació la que s’ocupi de la comercialització del dispositiu mèdic, però no renuncien a altres models de col·laboració amb grans empreses si això permet arribar més ràpidament al pacient final.

Pel que fa al model de negoci, les previsions són vendre l’aparell a preu de cost amb una llicència del seu programari, per generar ingressos recurrents a la firma.

“Ja tenim desenvolupat el prototip beta i hem acordat amb una empresa industrial de Barcelona la producció posterior”, explica el director general de Nimble Diagnostics.

Ara per ara, la firma està formada per Oriol Iborra i Susana Amorós, que és qui ha desenvolupat gran part de la tecnologia, però en els propers mesos tenen previst ampliar l’equip amb nous perfils tècnics, tant en tecnologia com en processos reguladors.

El projecte, que ha sortit de la recerca bàsica, va obtenir 500.000 euros de fons públics i privats abans de fundar l’empresa, i ara, per tal de poder fer un altre salt endavant, han tornat a engegar un procés de captació de capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.