Gran angular

Innovar al fons del mar

L’Aurelia, el que serà el submergible acrílic per a tres persones més profund del món, ja és una realitat, després que fos batejat al Port Fòrum de Barcelona, i ja està a punt per ser l’eina principal de recerca de REV Ocean, ONG que lluita contra les pressions que malmeten l’estat dels oceans. En un primer moment, el submarí dissenyat per l’estatunidenca Triton Submarines, amb una important participació d’empreses catalanes, haurà de superar els tests de mar al voltant de les illes Balears. Aquest submarí esdevé una fita tecnològica, ja que pot assolir una profunditat de 2.300 m amb un casc transparent, una esfera acrílica de 40 cm de gruix que ha requerit molt d’R+D en polimerització i altres tecnologies noves que milloren l’efectivitat com mai s’havia fet.

Com remarca Héctor Salvador, director d’Operacions de Triton Submarines, l’Aurelia s’ha dissenyat amb el concurs de diversos proveïdors catalans: “Hom pot dir que es tracta d’un projecte de proximitat, de Km 0, en què certifiquem els proveïdors del voltant per poder construir submergibles i així no haver de dependre dels estrangers.” Efectivament, en el disseny d’aquest submergible hi trobem involucrats noms com la companyia de mecànica de precisió Gutmar, el proveïdor principal, que, a més, acull a les seves instal·lacions l’equip de Triton; Laser Goded; la nord-americana Swagelok, empresa de components per a fluids (canonades i tubs per a aire, aigua i oli) que compta amb distribuïdora aquí; Marine CI, empresa de Vidreres que s’ha encarregat de la fibra de vidre de la coberta del submarí i Lonema, firma portuguesa que s’encarrega del mecanitzat d’alumini.

L’Aurelia suposa la consolidació de Triton Submarines com a proveïdor de submarins a mida. Després de batejar el 2020 un submergible turístic capaç de dur 100 passatger a 100 m de fondària, ara han dissenyat per a REV Ocean “un veritable laboratori multiusos, una màquina de fer ciència equipada amb tot l’instrumental per recollir mostres d’aigua, sediments, tallar coralls, i sensors científics i càmeres”. Ara es tracta “d’adaptar cada model de submarí que dissenyem all client: en tenim d’encarregats per a tasques de filmació, rescat o d’ús turístic per a creuers.” El nou submergible confirma l’aposta que Triton Submarines, radicada a Florida, fa a Catalunya, on ja ha invertit uns 5 milions d’euros en el desenvolupament de projectes, tot comptant el talent local: en el cas del Triton 36.200/Limiting Factor, el primer submergible certificat per operar a qualsevol fondària a qualsevol oceà, en què, com diu Salvador, “el 100% d’R+D va ser d’aquí, així com el 30% de la producció”–, al darrere hi havia Gutmar, Ingenia, Dräger, Ictineu i la UPC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.