Empreses

Loxone automatitza espais per fer-los més sostenibles

L’empresa austríaca ubicada a Artés des de fa una dècada implementa sistemes de control energètic que donen confort, seguretat i estalvi

La seu de la firma a Catalunya preveu créixer enguany al voltant del 70%

A Francesc Soler, CEO de l’empresa austríaca Loxone a l’Estat espanyol, Andorra, Portugal i l’Amèrica Llatina, no li agrada emprar el terme domòtica per referir-se als sistemes d’automatització per a interiors i exteriors d’habitatges i edificis que ofereix la companyia. “La domòtica s’associa sovint a l’alt standing, a productes de gran nivell i cars, i els nostres són de gran qualitat i assequibles”, afirma.

Per a tots els països i regions esmentats abans, Loxone té la seva seu central a la població bagenca d’Artés. Hi va arribar enguany fa una dècada. La firma està present en més de vint indrets arreu del món i està introduïda en més d’un centenar de mercats. Fundada el 2009 per Thomas Moser i Martin Öller, ha aconseguit fer-se un lloc cada vegada més capdavanter en el mercat de les cases i els edificis intel·ligents (smart homes i smart buildings).

Desenvolupa productes i software per a l’automatització dels accessos, el clima, l’ombrejat, la il·luminació, l’àudio i la seguretat d’interiors i exteriors. L’objectiu, asseguren des de l’empresa, és millorar l’eficiència energètica, la comoditat i la segu-retat de tota mena d’habitatges i edificis i, en conseqüència, ajudar a l’estalvi energètic i a la sostenibilitat ambiental.

L’estrella.

El Miniserver, del qual ofereixen tres variants, és el producte estrella de la firma austríaca. Es tracta d’un aparell de petites dimensions que accepta la connexió de diversos sensors i dispositius alhora i que és el responsable de controlar l’automatització que es vol implementar en un espai. Funciona a través d’ones de ràdio i això fa que no necessiti connexió a internet. “La connexió a la xarxa només serà necessària per rebre les alertes o per a les connexions amb l’exterior”, comenta Soler.

Segons ell, l’automatització d’un habitatge s’adapta a totes les butxaques, “depenent de fins on vulgui arribar cadascú, però per a un sistema bàsic no cal una gran inversió”, assegura, i en posa un exemple: L’automatització de la climatització i la il·luminació d’un pis d’uns 80 m², situat a Barcelona, que disposi, posem per cas, de set persianes i una caldera de gas, se situaria entre 1.500 i 2.000 euros.”

L’empresa treballa sempre amb socis especialistes en cadascuna de les automatitzacions. “En jardins, treballem amb l’empresa catalana Verdtical. Ells disposen de tot el material per mesurar la humitat i la salinitat de la terra. Nosaltres aportem el control de l’aigua i les alertes a través del Miniserver, segons la cadència que ells ens indiquen”. A l’Estat, treballen amb més de 600 socis especialistes, una petita part dels més de 16.000 que tenen a tot el món.

Fet a Europa.

“El desenvolupament dels productes es fa a Àustria, i la producció, principalment, entre aquest país i Alemanya i, en un 10%, a Hongria. Per aquest motiu no ens ha afectat gaire la crisi dels semiconductors.” Des d’Artés també es col·labora en el desenvolupament de nous productes i en el software, “aportant idees, segons les necessitats dels clients d’aquí”.

De tenir vuit productes el 2012, Loxone ha passat a oferir-ne 170 actualment a escala global. L’any passat, l’empresa va facturar 120 milions d’euros i la previsió per a enguany se situa en els 200 milions d’euros. “Les xifres no les donem desglossades per àrees geogràfiques, però sí que podem dir que a Artés tindrem un creixement d’un 70% respecte a l’any passat”, afirma Soler. A la planta d’Artés treballen setze persones i n’incorporaran més aviat perquè estan “creixent ràpidament”.

Les perspectives de cara a l’any vinent són optimistes. “Presentarem nous productes interessants, com ara un carregador de cotxe elèctric propi i el control de clima, per al sector industrial”, explica Soler. També s’obriran oficines a Suïssa, Anglaterra i Polònia i, per al 2024, inaugurarem la seu de Barcelona, de 600 m², “que serà el hub de la companyia per a l’Europa del Sud –l’Estat espanyol, França, Portugal i Itàlia– i l’Amèrica Llatina”, concreta.

Edificis públics

La comarca d’Osona, capdavantera

Loxone va finalitzar l’any passat l’automatització de 107 espais públics a la comarca d’Osona. El control energètic d’escoles, biblioteques, ajuntaments, centres de dia de gent gran i teatres, entre d’altres, li ha suposat a l’administració local un estalvi energètic d’entre el 20 i el 30%. Cadascun dels edificis disposa, com a mínim, d’un Miniserver que controla la necessitat lumínica, la temperatura interior i exterior, la presència, la ventilació i la humitat de cada espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.