Opinió

El que cal saber sobre les modificacions tributàries per al 2023

Lleal Tulsà Assessors. El 6 d’octubre es va presentar el projecte de pressupostos generals de l’Estat per l’any 2023 i volem dedicar aquestes línies a traslladar les principals mesures fiscals que previsiblement seran vigents a partir de l’1 de gener de l’any vinent. Ens centrarem, bàsicament, en les principals novetats pel que fa a l’impost sobre la renda de les persones físiques, l’IVA i l’impost sobre societats.

Pel que fa a l’IRPF, el projecte de pressupostos preveu un augment dels tipus de gravamen en la base liquidable de l’estalvi per a les bases superiors a 200.000 euros. La tributació a partir d’aquest import és actualment del 26%. En cas d’aprovació del projecte, el tram de 200.000 euros tributaria al 27% i les rendes a partir de 300.000 euros, al 28%. D’altra banda, es redueix l’IRPF pels rendiments de treball de rendes inferiors a 19.745,70 euros.

També cal comentar l’augment del límit d’obligatorietat de presentar declaració de la renda per als contribuents que hagin cobrat de dos o més declarants a més de 1.500 euros. Així, aquesta mesura dicta que passaran dels 14.000 actuals als 15.000 euros. Tenim, doncs, que l’Estat pretén introduir mesures progressistes pel fet que rebaixa l’IRPF per a rendes inferiors als 19.000 euros i que augmenta la base de l’estalvi un 2% per al tram superior.

Pel que fa a l’impost de societats, el projecte preveu introduir per als períodes impositius que s’inicien a partir de l’1 de gener del 2023 un tipus de gravamen del 23% (actualment és el 25%) per a aquelles societats que en el període impositiu anterior hagin tingut una xifra de negocis inferior a 1 milió d’euros. Així doncs, pel càlcul de la facturació acumulada se sumaran les facturacions en el cas que es prevegi que hi ha grup segons l’article 42 del Codi de Comerç. D’altra banda, però, les societats patrimonials continuaran tributant al 25%. Des del punt de vista de la petita i mitjana empresa, en la situació econòmica actual, tot i que no és gaire significatiu, aquesta mesura significa un descens de la pressió fiscal i es calcula que s’hi podran acollir unes 400.000 societats d’arreu de l’Estat.

Es preveu, també, en el projecte dels pressupostos generals una flexibilització dels requisits per a la recuperació de l’IVA en casos de crèdits incobrables. Segons el projecte, el termini per emetre la factura rectificativa i enviar-la al deutor, passa dels tres mesos actuals a sis mesos. També, i com a mesura més important, es preveu que es flexibilitzin els mitjans per requerir el pagament al deutor. Això suposa un canvi, ja que actualment s’ha d’instar una demanda judicial amb la corresponent admesa a tràmit. A més, ara es pretén que sigui vàlid qualsevol mitjà que acrediti fefaentment la reclamació del cobrament.

Aquest darrer punt és molt important, ja que en molts casos resultava més costós el procediment en si que no l’IVA a recuperar. D’altra banda, també es preveu l’aplicació de l’IVA del 4% en determinats articles d’higiene femenina.

Segons manifestacions de l’executiu actual, la intenció d’aquestes noves mesures fiscals és recaptar més augmentant els impostos a les rendes més altes i rebaixant-los a les rendes més baixes. En aquesta línia també hi ha previst el nou impost sobre grans fortunes, que no està inclòs en el projecte dels pressupostos generals de l’Estat. Seguirem amb atenció la implantació d’aquestes mesures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.