Opinió

Quotes hipotecàries: SOS

La pujada de les quotes hipotecàries generarà importants dificultats en moltes famílies espanyoles, segons el govern en prop d’1,5 milions

L’euríbor hipotecari a dotze mesos, que és la referència d’ús majoritari a les hipoteques espanyoles de tipus variable, ha pujat en onze mesos del -0,50 al 2,85%. Això significa que les quotes hipotecàries, en funció del mes en què hagin estat renovades, han pujat fins a un 40%, amb previsió de continuar pujant, encara que més moderadament, al llarg del 2023.

La pujada de les quotes hipotecàries generarà importants dificultats en moltes famílies espanyoles –segons el govern, prop d’1,5 milions–, ja que els traurà una quantitat important de la renda disponible o els portarà a no poder afrontar el pagament dels compromisos bancaris mensuals, amb el perjudici en l’increment de la taxa de moratòria i pèrdua de solvència de les entitats financeres. Aquest problema es podria haver resolt de manera individualitzada, negociada entre cada família i l’entitat financera, però el govern espanyol, amb una actitud intervencionista no exempta de bona voluntat i potser amb visió d’eleccions generals, ha decidit actuar de manera normativa, proposant/imposant a la banca mesures basades en el nou Codi de Bones Pràctiques Bancàries d’acceptació discrecional, però de compliment obligatori si la banca s’hi acull, considerant que no fer-ho li podria suposar un elevat cost reputacional. Convindria recordar que una norma de bon funcionament en economia és que els contractes se signen per complir-se, i que la majoria de prestataris hipotecats en els darrers sis anys van rebre interessants ofertes per hipotecar-se a tipus fix, que van rebutjar en considerar que eren més cares que les hipoteques a tipus variable, que anòmalament prenien com a referència una taxa d’interès de tipus negatiu. En analitzar els avantatges de les ajudes a possibles damnificats hipotecaris, la principal és la possibilitat d’establir una moratòria de fins a cinc anys en l’amortització de capital i el pagament transitori d’un tipus d’interès inferior a l’originalment pactat, si bé l’hipotecat ha de valorar que en finalitzar la hipoteca la xifra de pagament d’interessos totals serà substancialment superior. En veure missatges a la premsa o la televisió, en què s’indica que es passarà de pagar quotes de 546 euros a 225 euros, recordo Mark Twain i la seva frase “hi ha mentides, mentides maleïdes i estadístiques”, encara que això d’estadístiques es podria substituir per discursos de Mourinho o per la manera de presentar dades numèriques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.