Gran angular

El futur aterra al MWC

La robòtica hospitalària, la construcció sostenible i la connectivitat entre continents entren amb força a formar part de l’ecosistema que va començar mostrant només mòbils

Com ha anat repetint darrerament el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, el Mobile World Congress (MWC) és una mostra que va molt més enllà de la indústria del mòbil i s’endinsa en el sector de la connectivitat en sentit ampli, abraçant des de la connectivitat en totes les seves modalitats presents i futures, a totes les tecnologies que acompanyen aquests desplegaments, passant per la sostenibilitat, el transport, les finances, la logística, els videojocs, la formació o la robòtica.

Una de les principals novetats d’enguany és l’espai immersiu del pavelló 6, anomenat Viatge al Futur, on hi ha una desena de demostracions que permeten als assistents visualitzar com serà el transport públic, els hospitals o els edificis que es veuran d’aquí pocs anys.

Rob Surgical és un d’aquests projectes de futur que ja es denoten molt de present gairebé immediat. Es tracta d’un robot de cirurgia abdominal híbrida, ideat pels catedràtics de robòtica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Josep Amat i Alícia Casals. “El robot es basa en tres pilars: l’alta precisió i seguretat; la usabilitat per al cirurgià i una reducció significativa del cost total per cirurgia”, explica Jaume Amat, CEO de la companyia.

Rob Surgical.

La robòtica utilitzada fins ara a les sales d’operacions –per exemple, el robot Da Vinci– es centrava en sistemes feixucs i cars “i vam pensar que era necessari introduir l’eficiència a la robòtica quirúrgica”, explica Jaume Amat. Mentre la utilització de Da Vinci és obligada durant tota la cirurgia, si s’opta per la robòtica, Rob Surgical permet alternar maniobres manuals i les d’altra precisió assistides pel robot. “Es tracta d’una robòtica flexible que permet que el giny només intervingui en les parts més delicades, fet que redueix el temps i el cost de cada intervenció”, comenta Amat.

Rob Surgical també ofereix una plataforma oberta i flexible, formada per una columna de quatre braços que permeten controlar els moviments dels instruments quirúrgics amb una precisió submil·limètrica. “També ofereix l’avantatge que tots els instruments que té l’hospital s’adapten al robot, així com el software que aquest utilitza”, afirma Amat.

Entorn urbà natural.

Pablo Vidarte, fundador i CEO de Bioo, empresa amb seu a Viladecans, presenta els seus models de ciutats biotecnològiques. No es tracta d’un projecte de futur. La tecnologia sostenible que presenta Bioo ja es pot visitar a Cornualla, Eivissa, Sevilla, París, Madrid i, molt aviat, a Barcelona, on construirà el primer edifici biotecnològic en l’espai de l’antic Corte Inglés de Francesc Macià.

Bioo ha desenvolupat amb èxit una panell, el Bioo Panel, capaç de generar electricitat a través de la terra, aprofitant les substàncies orgàniques que es troben en els sols naturals, a través de la descomposició que realitzen els microorganismes naturals, sense danyar el medi.

“A través d’aquest panell es genera energia per a la il·luminació en ciutats, l’eliminació de toxines de l’aire, l’absorció de CO2, un estalvi d’aigua de fins al 50% i la reducció de calor en quatre graus, o el seu augment, depenent de la temperatura exterior”, explica Vidarte.

Aire Networks, nou inquilí de Barcelona CLS

La companyia d’origen elxana Aire Networks ha aprofitat la seva estada al MWC per anunciar la apertura d’un nou punt de presència a Barcelona Cable Landing Station (Barcelona CLS), el port digital neutral de la capital catalana, ubicat a Sant Adrià de Besós, i centre d’interconnexió del Mediterrani. “Dins del pla estratègic en què està treballant la companyia és vital el corredor Atlàntic-Mediterrani, i aquí Barcelona CLS és el punt més important”, explica Raúl Aledo, CEO d’Aire Networks.

Amb l’entrada a Barcelona CLS, l’operadora majorista de telecomunicacions està en condicions de proporcionar als grans operadors “sortida a les rutes internacionals, connectant-los amb la resta del món a través de Barcelona, alhora de que ens convertim en proveïdor de referència per a serveis de connectivitat en el corredor Marsella-Barcelona-Madrid-Lisboa, amb xarxa pròpia d’extrem a extrem”, comenta Aledo.

Aire Networks disposa a hores d’ara de més de 30.000 quilòmetres de xarxa a la península ibèrica, que la capacita per oferir serveix end to end i li atorga la possibilitat de gestionar de manera integral serveis multiplicats per una capacitat de 400 GB, “sense dependre de ningú”, destaca Aledo.

La presència a l’estació internacional d’aterratge de cables submarins a Barcelona fa que la companyia sigui un dels pocs operadors amb presència en els tres punts europeus d’amarratge abans esmentats, fet que la posiciona com a soci preferent dels grans operadors i un dels actors més rellevants de l’alta connectivitat al sud d’Europa.

Aire Networks centra el seu model de negoci en la connectivitat, el servei neutre de dades, veu, mòbil i cloud, i comunicacions unificades. “Les inversions en infraestructures que s’han fet en la darrera dècada a Catalunya han convertit Barcelona en un punt estratègic. La ciutat esclatarà i nosaltres hi volíem ser”, rebla Aledo. La companyia, amb gairebé una plantilla de 500 persones, amb més d’una vintena a Catalunya, va obtenir una facturació el 2022 que va superar els 100 milions d’euros. Enguany espera incrementar aquests resultats en un 15%, “acompanyat d’un creixement orgànic i de noves adquisicions”, anuncia el CEO del nou inquilí de Barcelona CLS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.