Successos

JUDICIAL

Cinc anys intentant provar que l'empleat és el cunyat

JUDICI Jutgen per tercer cop l'amo del restaurant Can Mià de Palol de Revardit

Citen sis testimonis per aclarir si el treballador Joan Sala és parella de fet de la germana del restaurador, per poder justificar la legalitat laboral

El restaurador Pere Mià va ser jutjat ahir per tercera vegada en cinc anys, acusat de no haver assegurat el seu treballador Joan Sala. Mià manté que Sala és el company sentimental de la seva germana, Rosa Mià. El judici es va fer ahir després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagués anul·lat per segona vegada, el febrer passat, la sentència del jutjat social número 1 de Girona que condemna Pere Mià a pagar una sanció de 350 euros i més de 21.000 euros en concepte de liquidació de les actes pendents de quatre anys enrere a la Seguretat Social.

El conflicte es va originar a començament de l'any 2005, arran d'una inspecció del departament de Treball i Seguretat Social al restaurant. El departament va sancionar Pere Mià perquè tenia Joan Sala treballant a la cuina del restaurant estant donat d'alta a la Seguretat Social en règim especial de treballadors autònoms, considerant que havia de ser en règim general, perquè legalment no tenen cap parentesc.

La defensa de Pere Mià, l'advocada Mercè Campeny, manté que el seu client podia contractar Sala en règim d'autònoms perquè aquest és parella de fet de Rosa Mià, germana del restaurador. En aquest sentit, Campeny defensa que, pel fet de ser parella de fet d'un familiar del negoci, tenir Joan Sala en règim d'autònoms és legal. Considera, a més, que la modificació de la llei 40 de 2007 ja adapta la normativa a la parella de fet, motiu pel qual reitera que no creu necessari que Sala hagués d'estar donat d'alta al règim general. Campeny va considerar que Sala actua de mala fe perquè “pretén demostrar una relació de 25 anys al restaurant per justificar la seva jubilació”, i va demanar una sentència absolutòria per al seu client.

Sis testimonis

Fins a sis testimonis van ser cridats a declarar en el judici perquè testimoniessin sobre si hi ha o no relació de parella de fet entre la germana de Mià i Joan Sala, i la relació laboral d'aquest amb el restaurant. Les declaracions fetes pels testimonis no van arribar a aclarir d'una manera contundent la relació de parentesc entre els germans Mià i Sala.

“Relació d'amistat”

La defensa de Joan Sala, el lletrat Joan Lleal, manté que el seu client no ha estat mai parella de fet de la germana de Mià, i per tant no hi ha convivència i cap parentesc entre ells. L'advocat, que va preguntar-se per què no s'havia citat a declarar Rosa Sala en els tres judicis que s'han fet, va refermar-se en el seu posicionament anterior. El lletrat va tornar a aportar la documentació dels altres dos judicis, i els seus arguments coincideixen amb els de la Tresoreria de la Seguretat Social. Afirma que queda demostrada la relació laboral del seu client al restaurant, i que aquest no “actua de mala fe”, contestant a l'acusació feta per la defensa de Mià.

Joan Lleal manté també que l'argument de parella de fet no serveix, ja que diu que no és aplicable a la llei perquè no encaixa en l'Estatut dels Treballadors.

Joan Sala, per la seva banda, va declarar que des del 1978 treballa al restaurant de manera esporàdica i des del 2005 ho fa de manera continuada. Contestant a les preguntes dels advocats, va refermar-se en la seva “amistat” amb Rosa Mià, i rebutja que siguin parella de fet. Sala va assegurar que no convivien junts, que no ha tingut cap bé en comú en els més de 30 anys de la seva relació laboral amb el restaurant, i que ella no ha anat mai a la seva casa particular, tot i que admet que ell s'ha quedat a dormir al restaurant moltes vegades per raons de feina.

L'advocada de l'Estat, per la seva banda, considera que les declaracions dels testimonis no han “demostrat la relació familiar” entre Sala i els Mià.

Accions de protesta

Pere Mià ha efectuat diversos i peculiars actes de protesta contra la condemna. El 2007 es va manifestar a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, vestit amb una túnica blanca i un barret, acció que ha repetit davant els jutjats de Girona. L'última va ser el passat dia 6, vestit de burro català.

LA XIFRA

5
anys han passat des que la inspecció de treball i la Seguretat Social van sancionar el restaurador Pere Mià.

LA FRASE

Des del 1978 treballo a Can Mià esporàdicament i des del 2005 sempre
Joan Sala
treballador del restaurant Can mià de palol de revardit


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.