Focus

Xavier Castella

SECRETARI GENERAL DEL DEPARTAMENT D'AGRICULTURA

“Per superar les dificultats el futur està en l'exportació”

El conseller Llena ha estat brillant ampliant les competències de la conselleria

Xavier Castella respon en nom del conseller Joaquim Llena als retrets d'Unió de Pagesos i defensa les polítiques de la conselleria.

Quina és la situació del món de la pagesia avui?

Hi ha una crisi sense precedents que afecta tots els sectors productius, també l'agrari. Ara bé, hi ha uns disset subsectors, dins aquest àmbit, i la crisi no els ha afectat tots igual. Molts pateixen la pujada de les matèries primeres. Per superar les dificultats el futur està en l'exportació.

Els pagesos alerten que poden desaparèixer...

La superfície agrària útil dels darrers 10 anys no ha variat. Ha disminuït el nombre d'explotacions, però no la superfície conreada. Les explotacions s'estan fent més grans i, per tant, més competitives. És cert el discurs que la pagesia està desapareixent, que les explotacions familiars petites poden no tenir futur, però és per l'aparició d'explotacions més modernes.

Diuen que les grans superfícies els escanyen.

Hi ha un procés de concentració de la distribució a l'Estat espanyol, que juga a la contra de l'oferta. Per això animem el sector a concentrar l'oferta. Apostem, també, per la transparència de la informació al mercat; que se sàpiga quins marges té cadascú, per això hem creat l'Observatori de Preus. Volem que parlin uns i altres. Les grans superfícies han de saber que escanyar els seus proveïdors no els porta enlloc.

La solució per als productors és la venda directa?

Aquesta és una sortida possible, però té un límit. A Catalunya hi ha un 3,5% de venda directa, com a màxim pot arribar al 10%. És molt difícil fer arribar tots els productes de proximitat a un ciutadà, per exemple, de Barcelona, que al final va a buscar la majoria de productes a un sol punt perquè li és més fàcil.

Es modernitzen, però els productors de fora de la UE no els controlen tant.

Els pagesos catalans tenen tota la raó del món.

Què ha passat amb la relació amb Unió de Pagesos?

La relació ha estat molt correcta. Hi va haver tensió quan UP no va aconseguir que l'Estat la reconegués com a interlocutor, tot i que per nosaltres ho és. Van creure que no els donàvem prou suport. Aquella situació es va reconduir. Les discrepàncies són sanes.

Caball diu que el conseller no s'ha mullat prou.

El conseller Llena ha fet una cosa brillant, que ha estat ampliar les competències de la conselleria. Ha ampliat el concepte d'agricultura a l'alimentació, a l'agroindústria, al desenvolupament rural del país. Si ets purament agrarista et sents diluït, però és una visió equivocada.

Es queixen que el govern no té en compte el valor estratègic de l'agricultura.

Hem de reflexionar si no hem estat capaços d'explicar-ho bé, tot i que ens n'hem fet un fart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.